Duminică, cetăţenii moldovenii sunt chemaţi la vot ca să-i aleagă pe cei 101 deputaţi din Parlament. Partidul Comunist, dar şi alte formaţiuni proruse stau bine în sondaje şi, deocamdate, nimeni nu poate prezice cum ar putea arăta viitoarea coaliţie de guvernare de la Chişinău.
„Alegerile de duminică, din 30 noiembrie, sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova. Aceste alegeri, indubitabil, vor marca prezentul, dar mai ales viitorul Republicii Moldova, sub toate aspectele. Parlamentul Republicii Moldova e compus din 101 deputaţi. La ultimele alegeri parlamentare, din 2010, patru mandate au venit din străinătate şi toate au fost date partidelor pro-europene”, a declarat Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, într-un interviu acordat Digi24.
„În Transnistria, regretabil, nu este nicio secţie. E modul de abordare a autorităţilor locale de acolo, autorităţilor separatiste, de a nu accepta. Chişinăul a oferit posibilitatea tuturor doritorilor de a-şi exprima opţiunea politică pe malul drept al Nistrului. Au fost deschise suficiente secţii de votare”, a punctat ambasadorul țării vecine.
„Este important să vedem care este opţiunea alegătorilor, opţiunea majoritară. Sper că va fi una care ne va permite să continuăm ceea ce am început, fie că este vorba de valorificarea posibilităţilor oferite de regimul liberalizat de vize, de acordul de asociere sau de acordul de liber schimb. Republica Moldova este o ţară mică. O injecţie financiară consistentă din partea UE modifică în bine foarte mult Republica Molodva, sub aspectul stabilităţii politice, economice, dar mai ales sociale. Iată care este momentul pe care sper foarte mult că cetăţenii Republicii Moldova îl conştientizează şi l-au sesizat, l-au observat, au realizat beneficiile concrete”, a subliniat Excelența Sa.
„Ne dorim o relaţie excelentă cu Federaţia Rusă sub toate aspectele, fie că e vorba de cele politice, diplomatice, economice. Federaţia Rusă este un partener economic extrem de important al Republicii Moldova. Regretabil este că în ultima perioadă s-au impus nişte restricţii, embargouri care sunt, după noi, absolut nejustificate. Interdicţiile nejustificate ne-au obligat, într-un fel, să diverisificăm. Asta e partea bună. Actualmente, România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, devansând Rusia şi alte ţări. Producătorii din Republica Moldova au înţeles că o piaţă predictibilă, stabilă şi una profitabilă este cea europeană. Este extrem de important de a conferi acestui parcurs european un caracter de ireversibilitate. Alegerile din 30 noiembrie urmează să confirme şi să consolideze caracterul ireversibil”, a adăugat Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.
Citiți și: