În primăvară, înainte de Paşte, deputaţii nu au reuşit să ajungă la muncă să discute cererea DNA care voia aviz pentru arestarea lui Marko Attila. Astfel de scene, s-au tot repetat însă. Cei mai mulţi au reuşit însă să îşi motiveze absenţele. 50 dintre deputaţi nu. Iar pentru cele 200 de absenţe nemotivate şi-au ridicat salariul tăiat de la casierie.
Radu Popa, deputat PSD: „În perioada februarie martie aprilie am avut nişte probleme în familie. Nu am fost informat cu privire la aceste absenţe. Din când în când mai primeam câte un telefon de la omeni din departamentul tenic. Îmi pare rău că le-am contabilizat pe toate”.
Marius Manolache, deputat PSD: „Toată lumea mai greşeşte. Omul e supus greşelii”.
Verbal, recunosc că absenţa e boală grea în Parlament, dar când să treacă la fapte, aleşii tot la bunăstarea lor se gândesc. Sancţiunea de 5% pentru o zi de muncă pierdută nemotivat a fost redusă la 1 %. Regulamentul intern a fost modificat în acest sens chiar în ultima şedinţă a comisiei parlamentare din 2015. Documentul a fost semnat de 5 parlamentari de la PSD şi UNPR.
Gheorghe Emacu, deputat UNPR: „Este în fapt o punere de acord cu acea prevedere care era în vigoare încă din vara anului trecut în statut”.
Altfel spus, jumătate de an deputaţii cu absenţe nemotivate au beneficiat de prevederea favorabilă. Liderii Camerei au dispus sancţionarea cu 1 % din salariu, în loc să aplice regulamentul intern care prevedea tăierea a 5 % din indemnizaţia deputatului. Concret în loc să le ia 350 de lei, le-au reţinut doar 70 de lei pentru o absenţă nemotivată.
Gheorghe Emacu, deputat UNPR: „ firesc pentru toată lumea să înţeleagă că dacă primeşti o indemnizaţie care e mare, care e mică, care e suficientă sau mai puţin suficientă trebuie să vii la serviciu. Ori unii, nu înţeleg lucrul ăsta!”.
În acelaşi timp, Camera Deputaţilor a investit aproximativ 2 milioane de lei întrr-un sistem de vot electronic. Acesta ar trebui să combată tocmai chiulul printre aleşi.