Unul dintre cele mai arzătoare subiecte este cel legat de transportul copiilor aflaţi în zone greu accesibile. Ana Maria este elevă în clasa a XI-a, la Liceul Teoretic Traian din Constanţa. Ca să ajungă la şcoală parcurge, zilnic, 30 de kilometri, iar transportul costă 200 de lei pe lună.
„E destul de greu, mai ales că nu prea ne decontează”, spune eleva.
În luna mai se implineau opt luni de cand 5.000 de elevi din Constanţa nu mai primiseră banii pentru transport. Acum sunt probleme în Timiş, unde alţi 5.000 de copii nu au primit banii din ianuarie, iar costurile pentru a ajunge la școală sunt foarte mari. Aproximativ 20 de lei pe zi.
În Parlament este o lege care i-ar putea ajuta: aplicarea unui plafon maxim pentru operatorii de transport în cazul biletelor destinate elevilor.
Proiectul depus de patru parlamentari PSD ar fi trebuit dezbătut în Comisia pentru Învăţământ până cel târziu pe cinci septembrie. Au trecut de atunci 10 zile şi iniţiativa încă nu a primit un raport.
Şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a promis în primăvară că va rezolva problema decontării transportului.
„Propunerea legislativă ar veni în sensul acordării nu pe bază de abonament, ci trimitem banii în contul elevilor sub forma unei burse suplimentare pentru transport”, spunea atunci ministrul.
Propunerea a rămas deocamdată la stadiul de intenţie. Tot cu bune intenţii a fost depus un proiect privind programele after-school.
86 de parlamentari de la toate partidele propun emiterea unor tichete în valoare de 100 de lei pentru elevii de până în clasa a IV, pentru plata serviciilor de tip şcoală după şcoală.
Legea avea termen de dezbatere în comisii in data de cinci septembrie. Termen care nu a fost respectat.
Un alt proiect se referă la plătirea rezidenţiatului la nivelul unei burse doctorale. Avem 14.000 de rezidenţi, cu salarii cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei pe lună, iar aprobarea proiectului le-ar dubla câștigurile.
Termenul prevăzut pentru finalizarea dezbaterilor este 16 septembrie. Nu poate fi nici acesta respectat: parlamentarii și-au luat liber pentru ca, la deschiderea anului şcolar, să ţină discursuri despre cât de preocupaţi sunt de Educaţie.