Victor Ponta spune că acest memorandum nu obligă cu nimic România. Este replica premierului la declaraţiile şefului statului. Traian Băsescu acuzase Executivul că lasă siguranţa naţională a ţării pe mâna unei companii străine, interesată de un eventual contract cu STS. Aceeaşi companie din China este în mijlocul unui scandal în ultimii doi ani, în Statele Unite. Autorităţile americane o suspectează de spionaj.
Noile declaraţii ale premierului Victor Ponta şi ale preşedintelui Traian Băsescu vin în contextul publicării în presă a textului înţelegerii parafate în toamna anului trecut de Ministerul român al Comunicaţiilor şi de Huawei.
Documentul trasează termenii generali ai colaborării strategice dintre statul român şi compania chineză, în vederea creşterii investiţiilor firmei în România. În schimb, Ministerul Societăţii Informaţionale „vine în întâmpinarea” intenţiei companiei de a participa la construcţia mai multor structuri strategice. Este vorba despre Sistemul Naţional de Informaţii şi Comunicaţii, Sistemul de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului, proiectele de tip E-Goverment sau Smart City.
Toate, proiecte de importanţă strategică pentru statul român. Pe de altă parte, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis, într-un răspuns pentru Digi24, că nu a fost consultat înainte de semnarea memorandumului, dar şi că evaluează consecinţele potenţialei realizări de către compania chineză a sistemelor strategice enumerate în document.
Şeful statului a criticat aspru înţelegerea încheiată de Guvern cu firma chineză: „Am înţeles foarte bine de ce vrea STS la Guvern, s-a dezlegat enigma, e clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă chineză. Securitatea naţională nu se dă pe mâna unei companii IT străine”.
Victor Ponta spune însă că memorandumul nu obligă cu nimic statul român şi că afirmaţiile preşedintelui sunt atacuri politice.
Reporter: Legat de memorandum, spune că Huawei va participa la crearea unui sistem de siguranţă naţională sau de importanţă naţională...
Victor Ponta: Cu respectarea legislaţiei europene!
Reporter: Dar la ce se referă acel paragraf?
Victor Ponta: Dacă există licitaţii, ştiţi foarte bine că toate sunt făcute în baza legislaţiei europene. România nu vrea şi nu îşi propune să deroge de la procedurile europene.
Memorandumul, al cărui text a fost publicat de jurnaliştii de la HotNews, a fost semnat în 25 noiembrie anul trecut la Bucureşti, în timpul Formului China-Europa de Est, organizat la Bucureşti. Numeroasa delegaţie care a venit atunci în România, condusă Chiar de premierul chinez, i-a cuprins şi pe reprezentanţii Huawei.
La rândul său, premierul român a vizitat vara trecută trei mari companii din China, printre care şi Huawei. Zece zile după vizita făcută la Beijing, Victor Ponta, însoţit de doi dintre membrii Executivului, printre care şi ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, onora invitaţia filialei din România a firmei IT, de a fi prezent la sărbătorirea a zece ani de activitate în România.