Acuzații de plagiat, BAC luat cu 7 sau facultăți netrecute în CV. Ce școli au absolvit principalii candidați la Președinție

Matthew Garvey Data publicării:
candidati prezidentiale
Principalii candidați la alegerile prezidențiale. Sursă foto: Inquam Photos

Principalii candidați la fotoliul de la Cotroceni au început, deja, atacurile între ei, deși mai sunt două luni până când românii își vor alege președintele. Tema acestor zile a fost educația - facultatea absolvită sau nota obținută în Bacalaureat. Singurii candidați care au trecut în CV că au doctorate s-au confruntat, recent, cu acuzații de plagiat.

Digi24.ro a studiat CV-urile celor cinci principali candidați la alegerile prezidențiale, așa cum sunt prezentați de sondajele din spațiul public. Este vorba de Elena Lasconi, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și George Simion.

Oficial, campania pentru alegerile prezidențiale va începe pe 25 octombrie. Românii sunt așteptați la urne pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (al doilea tur). 

Elena Lasconi, acuzată că a ascuns o facultate în CV

Potrivit CV-ului său, Elena Lasconi este licențiată în managementul comerțului și turismului, la Academia de Studii Economice din București, și susține că vorbește fluent engleză și franceză. 

Newsweek a transmis, însă, că Elena Lasconi ar fi terminat studiile Universității Ecologice din Deva, facultate privată, cu media generală sub 7 și a acuzat-o pe lidera USR că a a ținut acest lucru la secret. 

 „Este adevărat, am terminat Facultatea Ecologică din Deva, fapt pe care nu l-am ascuns (...) În CV se completează studiile superioare doar dacă sunt finalizate. Acestea se consideră finalizate doar dacă ai obținut licența. Examenul de licență l-am susținut la ASE București, unde am obținut nota 9,20 (8,40 examen scris la Economie și Relații Internaționale și 10,00 la lucrarea de licență)”, a fost reacția Elenei Lasconi, postată miercuri pe Facebook. 

Mircea Geoană, acuzat recent de plagiat

Mircea Geoană a anunțat miercuri, oficial, că va candida la alegerile prezidențiale, după ce și-a dat demisia din funcția de secretar general adjunct NATO. 

Potrivit CV-ului său, a terminat Politehnica București, Facultatea de Drept din Universitatea București, Universitatea de Administrație din Paris și studiile doctorale la ASE. Acesta susține că vorbește fluent engleza, franceza, spaniola și italiana. 

Mircea Geoană a fost acuzat, în 2024, de jurnalista Emilia Șercan că și-a plagiat teza de doctorat pe care a susținut-o acum 20 de ani la Academia de Studii Economice. Potrivit PressOne, acesta a copiat cel puțin 78 din cele 279 de pagini, din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush. 

O comisie din ASE a respins, recent, acuzațiile, menționând că Geoană ar fi plagiat doar 43 de rânduri din acea teză.

„Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că nu există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință”, a fost reacția lui Mircea Geoană în acest caz. 

CITEȘTE ȘI: Cum și-a schimbat Mircea Geoană declarațiile după acuzațiile de plagiat în teza sa de doctorat

Nicolae Ciucă: „Nu intru la concurență cu nimeni pe trecut”

Nicolae Ciucă a terminat în anul 1985 Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, iar în 1988 Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. 

La capitolul studii, Nicolae Ciucă arată că a terminat Cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite în anul 1995.

 În anul 2003 și-a dat doctoratul. A mai urmat diverse cursuri de apărare în SUA și în 2012 a terminat un curs postuniversitar de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale „Securitate și bună guvernare” la Colegiul Național de Apărare. 

Jurnalista Emilia Șercan a publicat în 2022 un articol prin care arăta că lucrarea de doctorat susținută în 2003 de Nicolae Ciucă la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” conține texte plagiate în cel puțin 42 de pagini din 138. Parchetul General a deschis un dosar penal pornind de la aceste dezvăluiri, pe care l-a închis un an mai târziu. O decizie oficială în acest sens întârzie să apară. 

Liderul PNL a negat constant că a plagiat, însă a menționat că atunci când a redactat lucrarea nu exista „niciun fel de reglementare”.

 „Nu intru la concurență cu nimeni pe trecut”, a spus Nicolae Ciucă, despre nota obținută la Bacalaureat. 

Marcel Ciolacu: A luat BAC-ul cu 7

Potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu susține că a terminat Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu” din Buzău în anul 1986, studiile de licență la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București în 1995 și un master în managementul finanțelor publice la SNSPA, în 2012.

În primul CV publicat pe Camera Deputaților, însă, Marcel Ciolacu nu a menționat liceul absolvit, ceea ce a generat discuții în spațiul public. Liderul PSD susține, însă, că și-a luat diploma de BAC imediat după absolvirea liceului și că a început să muncească, fiind dat afară din casă de tatăl său.

În 2024, Recorder a scos un amplu material despre tinerețea și afacerile lui Marcel Ciolacu. Jurnaliștii au stat de vorbă inclusiv cu o fostă profesoară, care și-l amintea ca fiind un elev mediocru și îl descria drept „un șmecheraș”.

Despre un alt aspect controversat, anume media obținută la examenul de Bacalaureat, Ciolacu a transmis, printr-un clip postat pe TikTok, că a luat BAC-ul cu 7.03, în timp ce licența a terminat-o cu media 9. 

În prezent, Ciolacu susține că ia meditații la limba engleză și economie

George Simion: Master în „Crimele comunismului”

George Simion a absolvit Colegiul Național „Gheroghe Lazăr” din București în anul 2005, iar în anul 2008 a obținut licența în Administrație și Afaceri la Universitatea din București, conform CV-ului publicat pe pagina oficială a Camerei Deputaților.

Despre media de la Bacalaureat, Simion susține că a obținut 9.69. 

Liderul AUR a mai terminat un program de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, tema de cercetare fiind „Crimele comunismului”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri