2012, anul alternanţei la putere

Data publicării:
06012013 202012 20politica-42292

În ianuarie 2012, PDL avea controlul guvernării şi constituia cel mai mare grup parlamentar. PP-DD exista mai mult pe micile ecrane, iar UNPR asigura voturile necesare menţinerii PDL în fruntea guvernului.

USL lupta din opoziţie, cu un guvern al cărui popularitate era în cădere liberă, din cauza măsurilor de austeritate.

Chiar de la începutul anului, atacurile USL au avut o direcţie principală bine definită.

„Există însă un lucru care ne uneşte pe toţi şi acel lucru este că toţi îl vrem jos Basescu”, a declarat Victor Ponta.

Domnule Traian Basescu, ultimul preşedinte comunist, prin trecut şi apucături în prezent, pleacă!”, a completat Crin Antonescu.

Protestele de stradă din ianuarie au fost rampa de lansare ideală pentru platforma USL.

USL a preluat însă puterea fără alegeri, în trei paşi. Prima lovitură a fost demiterea guvernului Ungureanu.

USL a preluat puterea cu numai o lună înainte de alegerile locale. Moment în care relaţia cu UNPR a fost reevaluată.

La alegerile locale, USL a obţinut 50 la sută din voturi şi peste 80 la sută din funcţiile administraţiilor comunale, municipale şi judeţene. Mai exact, 36 din cele 41 de consilii judeţene au fost adjudecate de alianţa PSD, PNL şi PC, alianţă care a preluat şi controlul a 2.000 de primării.

„Am scos PDL din București şi e un moment istoric. Am câştigat în oraşe şi judeţe pe care adversarii noştri le considerau de necucerit”, declara atunci Ponta.

Surpriza alegerilor locale a fost însă scorul de aproape 9% obţinut de PP-DD, un partid aflat la prima confruntare electorală.

La alegerile locale, PDL a încercat o schimbare de imagine: culoarea oficială a partidului a fost schimbată din portocaliu în verde. În plus, democrat liberalii au încercat alianţe locale cu UNPR şi PNŢCD. Eşecul în alegeri a dus la schimbarea conducerii în PDL, unde Vasile Blaga a devenit preşedinte.

Între alegerile locale şi cele parlamentare, toate forţele politice au fost, practic, în campanie electorală. Scorul obţinut la alegerile locale i-a dat USL încrederea să încerce suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Procesul a eşuat însă la referendum. Monedă de campanie a fost pînă şi privatizarea companiei Oltchim.

Înaintea alegerilor parlamentare, PDL s-a regrupat în Alianţa România Dreaptă, alături de PNŢCD şi Forţa Civică.

Lipsit de oameni politici cu experienţă, PP-DD a mizat totul pe Dan Diaconescu.

USL a accentuat în campania electorală atacurile la adresa preşedintelui, care nu a rămas tăcut.

Campania electorală din noiembrie a fost polarizată de Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Adesea, atacurile au devenit personale şi au trecut în registrul patologiei.

Actorii politici au recurs şi la apelative împrumutate din regnul animal.

Cei doi adversari au găsit şi un limbaj comun - unul pe care l-au folosit ca să se atace reciproc.

În debutul campaniei electorale, deputatul PDL Alin Trăşculescu, a fost reţinut sub acuzaţii de luare de mită. Spre sfârşitul campaniei, a fost ridicat şi deputatul PSD Ion Stan bănuit de trafic de influenţă.

La finalul unui an în care scena politică a fost mai agitată ca oricând, USL a obţinut la alegerile parlamentare o victorie zdrobitoare, cu 60 la sută din voturi.

Votul din 9 decembrie a avut şi rezultate mai puţin aşteptate. Au devenit senatori şi deputaţi 588 de candidaţi, cu peste 100 mai mulţi decît în vechiul parlament. Printre aleşi s-au strecurat şi oameni cu dosare penale şi verdicte de incompatibilitate din partea ANI.

Până la clarificarea acestor situaţii delicate, noul Parlament a dat în 2012 un ultim vot pentru Guvernul Ponta II.

Noul Cabinet are de făcut faţă, în primele zile ale noului an, unei provocări majore: bugetul pe 2013, în condiţiile în care majorările preţurilor la energie şi gaze naturale sunt deja certitudini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri