Primul care s-a înscris oficial în cursa pentru Cotroceni a fost premierul Victor Ponta. El a strâns peste două milioane de semnături. La fel şi candidatul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis.
La înscrierea la Biroul Electoral Central, toţi prezidenţiabilii au transmis mesaje alegătorilor, pe care vor să-i convingă să le dea votul la alegerile din noiembrie.
„Sunt extrem de emoționat la gândul că, dacă românii vor decide așa în 16 noiembrie, voi fi acel președinte care nu avea încă 18 ani, dar care alături de toți cetățenii României va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, 2018”, a spus Victor Ponta.
„Vreau să candidez pentru a face altfel de politică în țara noastră. Mai puțin spectacol”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.
„Ma adresez tinerilor, le spun că este vremea noastră, genenerația care așteaptă de 25 de ani să conducă bine România. Mă adresez femeilor, 10 ani m-am luptat cu toate prejudecățile și astăzi sunt aici, asta înseamnă ca se poate”, a spus Elena Udrea.
Monica Macovei a adus la BEC cadouri pentru ceilalţi candidaţi.
„O pungă de popcorn pentru micul Ceauşecu de la palatul Victoria. Pentru Iohannis, am adus cadou o oglindă - cum arată un om care vrea să fie preşedinte fără să spună nimic”, a spus ea.
„Proiectul meu se intitulează „România, a șaptea putere a Europei”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Pe ultima sută de metri a apărut în cursa pentru Cotroceni şi Teodor Meleşcanu. Ca independent, după ce a demisionat de la şefia Serviciului de Informaţii Externe.
„Este un pas cu maturitate, după o viață dedicată țării mele. Sunt hotărât sa o fac cu înțelepciune și profesionalism, voi depune toată energia mea ca România să devină la o stare de normalitate prin legalitate”, a fost promisiunea lui Teodor Meleșcanu.
Vor mai candida Dan Diaconscu din partea PPDD, Kelemen Hunor din partea UDMR, Corneliu Vadim Tudor din partea PRM, Wiliam Brînză este candidatul Partidului Ecologist Român, Constantin Rotaru, candidatul Partidului Alternativa Socialistă, Mircea Amariţei din partea partidului Prodemo, şi Zsolt Silaghi, din partea Partidul Popular Maghiar din Transilvania.
Ultimul înscris în cursa electorală este candidatul independent Gheorghe Funar.
BEC are la dispoziţie, potrivit legii, două zile de la momentul depunerii documentelor, să analizeze actele şi să admită sau să respingă o candidatură. A fost admisă deja candidatura lui Victor Ponta, a lui Klaus Iohannis şi a Monicăi Macovei. Eventualele contestaţii pot fi depuse la CCR.
Campania electorală va începe pe 3 octombrie. Primul tur al alegerilor prezidenţiale se va oganiza pe 2 noiembrie, al doilea tur va fi pe 16 noiembrie.
Averile candidaților
Candidaţii la alegerile prezidenţiale trebuie să-şi facă publice declaraţiile de avere pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, până la sfârşitul acestei zilei. Cei mai mulţi deja le-au publicat. Din documente reiese că Elena Udrea este cel mai înstrărit dintre candidaţi, urmată de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit documentelor depuse pe site-ul ANI, Liderul Partidului Mişcarea Populară deţine 27 de terenuri, două autoturisme şi bijuterii în valoare totală de 100.000 de euro. În plus, Elena Udrea are în conturi aproape 60.000 de euro şi peste 240.000 de lei.
Călin Popescu Tăriceanu are două terenuri în intravilan, patru apartamente, o casă de vacanţă în judeţul Ilfov, șase autoturisme, o motocicletă şi bijuterii în valoare de 60.000 de euro. Şeful Senatului mai deţine conturi bancare în valoare de peste 600.000 de euro şi are numeroase investiţii.
Potrivit declaraţiilor de avere depuse pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, şi Monica Macovei este un candidat înstărit. Declară că deţine în total şase terenuri, trei apartamente în Capitală, o casă de locuit în comuna Corbeanca şi o casă de vacanţă în comuna constănţeană Limanu.
Din declaraţia de avere afişată pe site-ul ANI reiese că Victor Ponta are în proprietate un teren şi o casă în Baia de Fier, în Gorj, şi alte trei apartamente în Bucureşti. Potrivit documentului, familia Ponta deţine şi două autoturisme, unul dintre ele luat în leasing.
Klaus Iohannis, candidatul ACL, nu are datorii la bănci şi nu deţine terenuri sau automobile. În schimb, este proprietarul a şase imobile, în judeţul Sibiu - trei case şi trei apartamente.
Candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale deţine cinci terenuri, trei case de locuit şi conduce un autoturism fabricat în urmă cu zece ani. Kelemen Hunor este şi iubitor de artă - are în proprietate tablouri în valoare de 6.000 de euro.
Omul de afaceri Dan Diaconescu a investit banii mulţi în terenuri - are 11, toate intravilan, cumpărate mai ales în 2009. Nu are pe numele său nicio locuinţă sau autoturism, dar deţine o colecţie impresionantă de bijuterii care valorează aproape jumătate de milion de euro.
Mult mai modest pare a fi Teodor Meleşcanu - deţine două terenuri, un apartament, o casă de locuit şi un autoturism.