Peste 5 milioane de sirieni riscă să rămână fără adăpost după seria de cutremure care au devastat această țară și Turcia zilele trecute. Conform ONU, populaţia siriană, din care peste 90% trăieşte sub pragul sărăciei, se confruntă cu crize acute, precum foamea şi holera. Concomitent, constrângeri importante restricţionează intrarea „cantităţilor enorme de provizii” pentru nordul Siriei, lovit de cutremurele devastatoare de la începutul săptămânii, a declarat vineri un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Astăzi, cutremurul atrage din nou atenţia, însă lumea a uitat de Siria”, a declarat Michael Ryan, directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Dubai, de unde urmează să fie trimis ajutor umanitar în Siria.
Guvernul sirian a anunţat vineri că a acceptat ca ajutorul internaţional destinat zonelor controlate de rebeli să fie trimis din regiunile pe care autorităţile le controlează.
Seismele puternice produse luni au ucis peste 22.300 de persoane în Turcia şi Siria, unul dintre cele mai grave dezastre din regiune din ultimul secol. Pentru sirieni, situaţia este cu atât mai grea pentru că se adaugă celor 12 ani de război civil care le-a devastat ţara.
În timp ce ajutorul umanitar ajunge în cantităţi mari în Turcia, sosirea acestuia în Siria este mult mai dificilă, mai ales în zonele controlate de rebeli din nord-vestul ţării.
Vineri, un convoi ONU cu ajutoare a sosit prin Bab al-Hawa, al doilea după ziua precedentă, acoperind doar o mică parte din nevoile celor afectaţi. Potrivit ONU, traficul prin acest post de frontiera rămâne perturbat din cauza drumurilor avariate.
De îndată ce va fi pe deplin operaţional, există cantităţi uriaşe de provizii gata să intre" în ţară, a dat asigurări Michael Ryan, fără a oferi cifre din cauza "constrângerilor foarte importante", având în vedere absenţa oricărui alt punct de trecere.
„Numeroase agenţii, inclusiv a noastră, au stocat ajutoare pentru că este iarnă, iar nevoile erau deja mari chiar înainte de cutremur”, a explicat el.
Pe măsură ce şansele de a găsi supravieţuitori scad, Siria se confruntă cu un "al doilea dezastru" din cauza lipsei de provizii medicale, a avertizat el.
Conflictul din Siria a ucis aproape jumătate de milion de persoane şi a devastat infrastructura ţării. Potrivit ONU, populaţia siriană, din care peste 90% trăieşte sub pragul sărăciei, se confruntă cu crize acute, precum foamea şi holera.
1Până la 5,3 milioane de persoane din Siria ar putea rămâne fără adăpost din cauza cutremurului!, a declarat Sivanka Dhanapala, reprezentant al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), la o conferinţă de presă, la Damasc. El a precizat numărul, estimându-l la 5,37 milioane de oameni.
„Aceasta este o cifră colosală şi care se aplică unei populaţii care a suferit deja deplasări în masă” din cauza războiului civil care afectează Siria din 2011, a adăugat Dhanapala.
„Pentru Siria, aceasta este o criză în criză. (Siria a avut) şocuri economice, Covid-ul şi se confruntă în prezent cu o iarnă aspră", a amintit el.
Supravieţuitorii cutremurului violent care a zguduit Siria şi Turcia vecină în zorii zilei de luni sunt trimişi în tabere construite pentru persoanele strămutate din cauza războiului.
Cutremurul, cu magnitudinea de 7,8 grade, a ucis cel puţin 23.000 de persoane, dintre care peste 3.300 în Siria, potrivit ultimelor bilanţuri oficiale.
Editor : M.L.