„Pacientul din Londra” ar fi devenit a doua persoană din lume vindecată de virusul HIV
Data publicării:
O a doua persoană a prezentat o remisiune de durată a virusului HIV-1, cel care produce SIDA, după întreruperea tratamentului şi este probabil vindecată, urmează să anunţe marţi o echipă de cercetători în cadrul unei conferinţe medicale, relatează AFP, DPA şi Reuters, citate de Agerpres.
La zece ani după confirmarea primului caz al unui pacient cu HIV care a intrat în remisiune, un al doilea caz, cunoscut sub numele de „pacientul din Londra”, nu a mai prezentat niciun semn de infecţie cu acest virus de peste 19 luni, au afirmat cercetătorii în revista Nature.
Ambii pacienţi au suferit transplanturi de măduvă osoasă pentru a trata cancere de sânge, primind celule stem de la donatori cu o mutaţie genetică rară ce împiedică instalarea virusului HIV.
„Ajungând la o remisiune în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că 'pacientul din Berlin' nu a fost o anomalie”, a declarat cercetătorul principal Ravindra Gupta, profesor la Universitatea din Cambridge, referindu-se la primul caz din lume de remisiune la un pacient cu HIV.
Milioane de persoane infectate cu HIV din întreaga lume ţin sub control boala cu ajutorul unei terapii antiretrovirale (ARV), însă acest tratament nu conduce la dispariţia virusului. „În prezent, singura modalitate de a trata HIV este administrarea de medicamente care conţin virusul şi pe care oamenii trebuie să le ia toată viaţa”, a notat Gupta.
„Aceasta reprezintă o provocare în ţările în curs de dezvoltare”, în care milioane de oameni nu au acces la un tratament adecvat, a adăugat el.
Aproape 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV, însă numai 59% dintre aceştia beneficiază de tratamente antiretrovirale.
Aproape un milion de persoane mor în fiecare an din cauza afecţiunilor legate de HIV.