Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, joi, cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,7834 lei/euro, peste maximul anterior de 4,7808, atins în data de 21 noiembrie 2019. Premierul interimar Ludovic Orban a subliniat că "nu există niciun motiv de panică", adăugând că evoluția cursului este corelată cu scăderile monedelor din regiune, generate de mișcări de fluxuri internaționale.
"Evoluţia cursului de schimb este o evoluţie care este determinată de mai mulţi factori. Nu există niciun motiv de neîncredere, de panică. dimpotrivă. Situaţia economică este foarte stabilă. Comparaţi de exemplu cu cât s-a îmrumutat guvernul nostru raportat la dobânda cu care s-a împrumutat Guvernul PSD. Este o diferență semnificativă. (...) Se pare că a existat o tendință ușoară de depreciere a monedelor naționale nu numai la noi, ci și la nivel regional, care poate fi determinată de niște factori greu de anticipat. Am încredere în BNR, am încredere în stabilitatea monedei naționale și a cursului de schimb. Suntem într-o colaborare instituțională foarte bună cu BNR. Situația economică este foarte stabilă, nu există niciun fel de risc de apariție a vreunui dezechilibru."
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține această idee.
„Deprecierea ușoară a leului astăzi este CORELATĂ cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mișcări de fluxuri internaționale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiți fără grijă. Dobânzile vor continuă să scadă și încrederea investitorilor va continuă să crească în guvernarea PNL”, a postat ministrul pe Facebook.
Ministrul spune că prețurile vor scădea și dobânzile vor coborî aproape de zero cu cât mai repede vor avea loc alegerile anticipate. „Urmează lucruri fantastice pentru români. Dobânzi aproape de zero și scăderi de prețuri”, spune Cîțu.