Guvernul vrea să introducă noi prevederi care vor permite recepţia autostrăzilor cu defecte neterminate sau cu defecte minore. În primăvară Guvernul adoptase o Hotărâre prin care se interziceau astfel de practici, larg răspândite la acel moment.
Un proiect de hotărăre elaborat de Ministerul Transporturilor propune ca autostrăzile să fie recepţionate chiar dacă sunt probleme. Condiţia este ca acele deficienţe să nu fie structurale sau de siguranţă. Ar urma ca, la recepţie, comisia care evaluează calitatea lucrărilor să întocmească un raport în care sunt trecute problemele sau defectele, iar constructorul ar urma mai apoi să remedieze. Va avea şi un termen de 3 luni să o facă, un termen care poate fi prelungit dacă vremea nu permite lucrări.
Sunt reguli care pot autoriza lucrările de mântuială şi amânări repetate, cu toate că, logica pentru care apar aceste noi prevederi este de a grăbi inaugurarea.
Este a doua modificare legislativă controversată în domeniul lucrărilor de infrastructură făcută de actuzala putere. În prima parte a anului, Guvernul a modificat regulamentul de recepţie, prin HG 343/2017, în sensul că autostrăzile neterminate nu mai puteau fi inaugurate.
În 2017, din 90 de kilometri de autostradă promişi de autorităţi, s-au deschis circulaţiei doar 15. Cel mai avansat este lotul 3 al autostrăzii Sebeş-Turda, de 12,5 km, care ar putea fi deschis circulaţiei în luna ianuarie. Ar fi trebuit inaugurat luna trecută, însă au apărut câteva neconcordanţe faţă de proiect. Potrivit unor surse economica.net, recepţia nu a putut fi făcută din cauză că, printre altele, iluminarea pe cateva segmente s-a făcut cu becuri neconforme care ar dubla costul cu energia electrică. Acesta ar fi genul de deficienţe minoare de care statul nu vrea să se mai împiedice la recepţie, în ideea de a fi remediate ulterior. Însă nu există garanţia că pot fi trecute la deficienţe minore, probleme grave.
Istoria recentă arată că se poate ajunge la aşa ceva. Segmentul Cunţa- Sălişte din autostrada Orăştie - Sibiu a dat mări bătăi de cap. Lotul a fost inaugurat la finele lui 2014, înaintea alegerilor prezidenţiale la care premierul de atunci, Victor Ponta candida. La nici două săptămâni au apărut crăpături iar drumul a luat-o la vale. În 2015 traficul a fost închis şi o porţiune de 200 de metri a fost refăcută de la fundaţie, pe banii companiei de drumuri. Chiar şi acum pe acel segment sunt probleme.
Documente deținute de Digi24.ro au arătat că firma constructoare a avertizat la acel moment Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale că deschiderea traficului va afecta siguranța acestuia. Compania de stat a ignorat avertismentul și a deschis traficul. Situația a fost speculată de firma italiană Salini Impregilor care acum cere despăgubiri statului român.