Pe final de mandat, membrii guvernului sunt tot darnici. Să creştem salariul minim şi dacă este prea mult pentru oamenii de afaceri, atunci să reducem contribuţiile, spune ministrul demis de Finanțe Eugen Teodorovici.
Acesta și-a dat seama că taxele pe muncă în România sunt cam mari.
Să nu uităm ce nebunie a creat în piaţă ordonanţa care a mutat contribuţiile de la angajator la angajat, o ordonanţă care nici acum nu a fost transformată în lege de Parlament. Iar marele beneficiar al acestor măsuri a fost bugetul de stat care a adunat mai mulţi bani din contribuţii. Acum, nivelul de taxare a muncii în Romania este de aproape 43%.
Eugen Teodorovici, ministrul demis al Finanțelor: „Noi am avut ca promisiune în programul de guvernare. Facem Hotărâre de Guvern, avizăm între ministere şi vom vedea exact care este punctul de vedere al ministerului justiţiei, care este cel care ne spune dacă ne încadrăm sau nu în zona pe care Constituţia o reglementează. Este o măsură foarte bună pentru angajaţi, această măsură creează totuşi un cost al muncii pentru angajatori şi atunci ar trebui poate să gândim în felul următor. Această măsură care e foarte bună, repet, efectul ei să nu se regăsească la angajator, ci să trecem la reduceri de contribuţii către cele două bugete, de asigurări de sănătate şi partea socială, astfel încât statul să treacă la treabă, aşa cum au spus colegii liberali, din economia gri şi neagră vin mai mulţi bani la buget.
Foarte bine, să o facă. Atunci poate cea mai bună măsură aceasta ar fi, creştem salariile la nivelul angajatului, costul nu se reflectă la angajator şi din scăderea de contribuţii, pentru că pentru mine era în obiectiv şi acesta la final de mandat, să scădem costul muncii în România. Şi atunci ar câştiga şi angajatul, şi angajatorul, şi statul ar reduce din zona gri aceste sume”.
În această săptămână, Guvernul demis a anunţat că vrea să majoreze salariul minim cu 100 de lei.
Redactare G.M.