Dialog rece și în contradictoriu între ministrul de Interne și Raed Arafat, pe marginea cazului de la Vâlcea, unde o ambulanță care transporta o fetiță în comă a ratat întâlnirea cu elicopterul SMURD. În plus, aparatul nu putea zbura noaptea, iar Marcel Vela i-a cerut lui Raed Arafat ca elicopterele SMURD din toată țara să poată decola și ateriza pe timp de noapte. În prezent, pot face asta doar elicopterele din București și Târgu Mureș.
„Nu mai doresc să întâlnesc, să se repete, asemenea situații jenante, cu risc major să se piardă o viață. Și dacă salvezi viața unui copil sau a unui român îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu și-au îndeplinit sarcinile așa cum prevede legea. Pe viitor, nu se va mai repeta în mandatul meu o asemenea situație, când un copil a suferit. Să ne înțelegem! Nu ne jucăm cu viețile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, ce grozav organizăm noi salvarea oamenilor și sâmbătă era să moară un copil. Din neglijență sau proastă organizare, să zic pe românește”, a spus Vela.
În replică, Raed Arafat a spus că „Era nevoie de piloți, domnule ministru!”, iar ministrul Vela a răspuns: „Faceți rost de piloți!”
„Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcționalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12 sau 1 după-masa. Și pun în risc anumite intervenții primare să nu se rezolve. Pentru asta s-a luat decizia ca două puncte din țară să facă misiunile peste tot în țară ca transfer și când avem avionul le facem și cu avionul și asta se face. Dacă, de exemplu, Timișoara decolează sau Aradul sau Craiova, dacă merg la ora 1 în misiune, a doua zi își reia misiunea la ora 1 după-masa, pentru că au ore de odihnă și din cauza asta am luat această decizie”, a explicat Raed Arafat în timpul ședinței cu prefecții din ultima zi a anului 2019.
În replică, ministrul de Interne a întrebat: „Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți? Nu îmi răspundeți, că știu! Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloți. Dar avem oameni accidentați care mor. Români care mor pentru că noi nu avem piloți. Angajați piloți! Care e problema?”.
Raeda Arafat a explicat faptul că un pilot de elicopter SMURD are nevoie să fie minim 1.000 de ore de zbor ca să poată să fie comandant de aeronavă pe SMURD.
„Este regulă care este și în alte părți. Avem piloți noi, dar încă nu au atins nivelul să poată să facă al doilea echipaj pentru că nu au ajuns la 1.000 de ore de zbor să fie comandant de aeronavă. Domnul inspector general poate să mă corecteze dacă greșesc”, a spus șeful DSU.
Fata de 11 ani a fost grav rănită, sâmbătă după-amiaza, în urma unui accident rutier provocat chiar de tatăl ei, care s-a urcat băut la volan. În urma impactului, fetiţa a intrat în comă de gradul 3, spun autorităţile din Vâlcea, iar la faţa locului a fost solicitat un elicopter SMURD.
Elicopterul SMURD Craiova a ajuns la Vâlcea, dar a făcut cale-ntoarsă fără pacient. Cristina Geormăneanu, medicul de gardă de la SMURD Craiova, a declarat, că ambulanţa nu a ajuns la locul stabilit de întâlnire, iar elicopterul a decolat după 10 minute de aşteptare pentru că apunea soarele.
La rândul lor, reprezentanţii SAJ Vâlcea au spus că timpul de întâlnire a fost foarte scurt, iar ambualnţa nu a putut ajunge la timp din cauza gravităţii cazului, dar şi a drumurilor proaste şi aglomerate.
Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt SAJ Vâlcea, a afirmat că s-a căutat o altă soluție pentru transportarea pacientei la București, pe şosea. Serviciul de Ambulanţă Vâlcea nu are, însă, o ambulanţă potrivită, aşa că, s-a cerut în judeţele învecinate o maşină dotată cu terapie-intensivă mobilă.
Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Dan Ponoran, fetiţa a plecat, în cele din urmă, cu o ambulanţă spre Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni din Bucureşti.
Redactare G.M.