VIDEO Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost. Autoritățile se apără: Rolul nostru e să avertizăm

Data publicării:
pe internet au început să curgă glumele despre ciclonul care nu a mai fost.
Pe internet au început să curgă glumele despre ciclonul care nu a mai fost. Sursa: captură video

Mii de oameni evacuați, mesaje Ro-Alert pentru milioane de oameni care anunțau fenomene meteo extreme și recomandau adăpostirea de urgență. Așa au reacționat autoritățile după ce meteorologii au emis codurile de vreme rea pentru acest weekend. După toată agitația, pentru unii oameni ciclonul a devenit motiv de glume pe internet. De cealaltă parte, autoritățile spun că reacția a fost corectă, iar prevenția era necesară. Șeful DSU, Raed Arafat, constată că nicum nu e bine: nici cu mesaje preventive, nici fără mesaje. Psihologii spun că un astfel de episod poate afecta încrederea oamenilor în autorități.

Prognoza era sumbră, urma să ne lovească un mega-ciclon. Autoritățile s-au mobilizat, au alarmat populația. Iar ciclonul s-a dovedit a fi o furtună într-un pahar cu apă. În loc de inundații, pe internet au început să curgă glumele despre ciclonul care nu a mai fost.

Crearea unor așteptări legat de apariția unui fenomen extrem devastator are un efect puternic, spun psihologii, asupra încrederii populației în autorități.

Mirela Zivari, psiholog: „De fiecare dată avem o reacție de respingere sau neîncredere, mai ales artunci când evenimentele pe care le așteptăm să se întâmple nu mai au loc. Faptul că acum apar aceste glume pe internet nu face decât să ne arate lipsa noastră de evaluare corectă a pericolului”.

Explicațiile autorităților despre alertarea populației au la bază de codurile de vremea rea emise de Agenția Natională de Meteorologie. Iar ceea ce a urmat a fost prevenție. Șeful DSU spune că alertele au fost justificate.

Raed Arafat, șeful DSU: „Când dăm astfel de mesaje, le dăm pe baza informărilor pe care le avem. Nu putem garanta că nu se va întâmplă nimic. Pentru cei deranjați, îmi pare rău de deranjul lor, dar rol nostru ca autorități e să avertizăm. Nu mai merge așa, dacă ai dat mesaj, de ce ai dat, dacă nu, de ce nu ai dat. Noi nu le dăm de plăcere, ci pentru că se impune din cauza informațiilor pe care le avem. pentru că știam de la ANM că de la ora 15.00 și până mâine dimineață există riscul inundațiilor extreme”.

Și premierul Marcel Ciolacu a lăudat modul în care autoritățile au acționat de această dată.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Paza bună trece primejdia rea! Asta înseamnă să acționezi profesionist”.

Meteorologii susțin că avertizările date pentru vremea extremă au ținut cont și de ploile și viiturile de acum 2 săptămâni.

Elena Mateescu, director general al ANM: „A fost luat în considerare și contextul preexistent, ținând cont de faptul că solul este suprasaturat de apă de la evenimentele anterioare și cantitățile de precipitații care erau prognozate ca urmare a modelelor numerice de prognoză a vremii puteau să determine îngreunarea oricărei intervenții privind managementul situațiilor de urgență generate în condițiile fenomenelor meteorologice extreme”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Și-a lansat un brand de whisky, dar ea a fost în centrul atenției. Beyonce, decolteu amețitor într-o rochie...
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Avertismentul unui specialist HR: „Urmează un val de concedieri”. Ce trebuie să facă angajații pentru a nu fi...
Newsweek
Anunț surprinzător de la guvern despre pensia pe octombrie. „S-au virat banii!” Când se fac plățile?
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Denzel Washington, despre colaborarea cu Whitney Houston, de acum aproape 30 de ani: "Am vrut să o protejez"
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...