Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a detaliat la Digi24 cum va funcționa impozitul global și impozitul pe gospodărie, preconizate a fi introduse de guvern. Între altele, ea a dat un exemplu: dacă o familie petrece concediul în țară, ar putea beneficia de deducere la impozitul global, ceea ce nu va fi valabil în cazul unui concediu petrecut în străinătate. În acest mod, a arătat ministrul, s-ar putea încuraja turismul local.
Rovana Plumb a declarat la Digi24 că, potrivit promisiunilor electorale, veniturile de până în 2.000 de lei nu vor fi impozitate deloc, iar tot ce înseamnă peste 2.000 va avea impozit de 10%.
„La o familie cu doi copii, pe lună, vom avea deducere fiscală de 5.000 de lei, ceea ce înseamnă 60 de mii pe an”, a exemplificat ministrul.
Deducerile se vor aplica nu doar familiilor cu copii, ci tuturor celor 7 milioane de gospodarii.
Ministrul Rovana Plumb estimează că prin reforma impozitării s-ar putea obține o creștere de 2 la sută din PIB la bugetul de stat.
„Prin aceste deduceri și introducerea unei cote diferențiate, vrem să ajutăm familiile pentru îmbunătățirea nivelului de trai, iar pe de altă parte, dorim o fiscalizare, ca să avem o încasare mai mare în ceea ce privelte TVA, o mai bună radiografie în ceea ce privește partea de fiscalitate. În acest fel, se poate obţine o creştere de 2% din PIB în privința venitului la bugetul de stat”, a afirmat ministrul în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.
Consultanții fiscali, un fel de noi medici de familie
Date fiind noile condiții de calculare a impozitului, un rol important îl vor căpăta consultanții fiscali. Ei vor avea cabinete individuale, așa cum au medicii de familie, a explicat Rovana Plumb.
„S-a luat în discuție venirea în întâmpinarea familiilor a consultanților fiscali. Modul cum vor face aceste consultații, cum vor fi organizați va fi stabilit prin act normativ la nivel de guvern. Din discuții – și vor fi dezbateri publice – ele vor funcționa de tipul unor cabinete individuale, cum sunt medicii de familie. Nicio familie nu va trebuie să plătească prestarea de servicii pe care aceste cabinete o vor face, ci statul”, a precizat ministrul.
„Vrem să venim în întâmpinarea familiilor, să le ajutăm prin aceste deduceri fiscale și să putem fiscaliza pentru mai multe venituri, mai ales în privința colectării de taxe”, a arătat Rovana Plumb, care, în acest context a dat și un exemplu:
„O să vă dau un exemplu, ce se poate deduce fiscal. Vor fi mai multe categorii, care, în urma dezbaterilor, vor fi stabilite. De exemplu, dacă o familie pleacă în vacanța de vară sau de iarnă într-o stațiune turistică în țară, contravaloarea excursiei sau a vacanței petrecute în țară va fi dedusă fiscal, Dacă va pleca în afară, nu va mai fi dedusă fiscal. Am dat un exemplu, pentru că ne-am gândit și la alți factori și alte motoare care pot conduce la creștere economică. Poate fi turismul. Poate fi foarte bine valorificat, pentru că România beneficiază de un peisaj extraordinar”, a spus Rovana Plumb.
„Totul va fi transparent. Acum e la nivel de inițiativă”, a promis ministrul, precizând că în ceea ce privește categoriile de deduceri, ele vor fi subiectul unor dezbateri. În orice caz, vor trebui declarate toate veniturile.
Întrebată dacă există o legătură între legea salarizării și impozitul pe gospodărie, Rovana Plumb a spus că la legea salarizării s-a lucrat enorm de mult și are legătură cu performanța în administrația publică și introducerea unei echități în sistemul de salarizare public, unde „există un haos generalizat”, dar și cu performanța și sustenabilitatea. În ceea ce privește impozitul global, Rovana Plumb a reamintit că figura în programul de guvernare.
Urmăriți mai jos interviul integral cu ministrul fondurilor europene:
Citește și: VIDEO. Ministrul Finanțelor explică cum se va face impozitarea gospodăriilor