Cum a pompat Rusia bani în alegerile din Moldova și de ce acest lucru nu a funcționat

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri Modova
Foto: Profimedia

Alegerile din Moldova s-au încheiat cu o victorie cu peste zece procente diferență a Maiei Sandu în fața lui Alexandru Stoianoglo. Această victorie va avea însă consecințe, scrie publicația European Pravda.

Sandu se confruntă cu provocarea de a uni o societate care era deja divizată și este acum și mai divizată de aceste „alegeri fără reguli”.

În urma „crizei” din primul tur, care a arătat că Sandu putea pierde, echipa sa a adoptat o abordare fără menajamente, adoptând acțiuni care au radicalizat și polarizat și mai mult societatea, care era deja divizată. Sloganul campaniei a devenit „Salvați Moldova!”, iar Stoianoglo și susținătorii săi au fost demonizați.

Această strategie a funcționat. Al doilea tur s-a transformat într-o confruntare geopolitică. Alegătorii pro-occidentali au ieșit la vot nu atât pentru Sandu, cât împotriva posibilei reveniri a Moldovei sub influența Kremlinului. Alături de aceste acțiuni decisive au existat și unii pași greșiți, de exemplu, dezbateri care nu au mers tocmai bine pentru Sandu, scrie sursa citată.

Ziua alegerilor

Ziua alegerilor în sine a fost plină de evenimente. Au fost raportate voturi cumpărate cu banii Kremlinului, secții de votare „minate”, drumuri blocate și alegători aduși cu autobuzul.

Unii au fost chiar trimiși cu zboruri charter, subliniază publicația. Pentru aceste alegeri, sub presiunea Ministerului de Externe al Republicii Moldova, au fost deschise doar două secții de votare în Rusia, ambele în centrul Moscovei, la ambasadă și consulat.

Aceste secții de votare aveau un plafon: 10.000 de buletine de vot pentru Moscova și 7.800 pentru Minsk, Baku și Istanbul.

Acest lucru a însemnat că susținătorii oligarhului pro-rus în exil Ilan Șor au avut la dispoziție un traseu mai dificil și mai costisitor: alegătorii au fost trimiși cu un charter din Rusia la Istanbul, iar apoi transferați în autobuze gratuite către Moldova. Acest plan a ieșit la iveală după ce poliția a început să rețină unele dintre aceste autobuze la frontieră.

Citește și: Maia Sandu a fost sunată de Volodimir Zelenski, care a felicitat-o pentru victorie şi a invitat-o la Kiev

Este dificil de estimat costul pe vot pentru Rusia. A fost un preț extraordinar de mare dacă este calculat în funcție de standardele electorale, dar în ceea ce privește bugetul militar al Rusiei, „este mărunțis”, susține European Pravda.

Împotriva lui Sandu au funcționat și alte mecanisme de stimulare a votului, cum ar fi mobilizarea alegătorilor din Transnistria. În ziua alegerilor, s-au format cozi lungi la secțiile de votare din această regiune controlată de Rusia, încă de la primele ore ale dimineții.

Deși prezența la vot la secțiile din Transnistria a fost ridicată, aceasta nu a atins recordurile anilor anteriori.

Chiar și în aceste condiții, peste 20% dintre alegătorii transnistreni au votat pentru Maia Sandu, ceea ce a arătat că Transnistria nu este monolit pro-rus.

Urmează alegerile parlamentare

Odată cu încheierea alegerilor, se pune acum întrebarea: cum poate fi calmă o societate agitată?

Sandu recunoaște că aceasta este sarcina sa principală și și-a exprimat disponibilitatea de a se împăca chiar și cu Stoianoglo, pe care l-a descris anterior ca pe un ticălos absolut. Urmează alegerile parlamentare. Acestea sunt chiar mai importante decât alegerile prezidențiale, având în vedere structura puterii din Moldova. Sandu, înțelegând că partidul său ar putea să nu obțină o majoritate în noul parlament, trebuie acum să ia în considerare formarea unei coaliții.

Președinta, care a avut probleme clare de comunicare cu minoritățile etnice din Moldova în timpul acestei campanii, a vorbit în limba rusă în seara alegerilor și a promis alegătorilor că va aborda preocupările minorităților și nu îi va diviza pe cei care au votat pentru sau împotriva sa.

În cele din urmă, echipa lui Sandu recunoaște acum (în sfârșit!) în mod clar că monopolizarea agendei pro-europene de către ea, fără a-i lăsa pe alții să intre, reprezintă acum un risc pentru viitorul european al Moldovei. Sandu are nevoie urgentă de aliați și parteneri care să ajute la menținerea țării pe calea UE, în ciuda sentimentelor dificile din societate. Următoarele luni vor determina dacă această intenție va reuși.”, comentează European Pravda.

Citește și: Analist: Rusia își va intensifica acțiunile contra Republicii Moldova, după alegerile prezidențiale

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
volkswagen shutterstock_1154271856
Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...