Video MAE român, avertisment de nivelul 8/9 pentru Liban. Franța, Suedia și SUA cer cetățenilor să plece „cu orice bilet de avion disponibil”

Data actualizării: Data publicării:
mae
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe reamintește românilor să evite orice deplasare în Liban, unde este emis un avertisment de călătorie nivelul 8/9, în contextul evoluțiilor recente ale situației de securitate din Orientul Mijlociu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe Radu Filip a declarat, duminică la Digi 24, că nu sunt solicitări de sprijin consular din partea românilor la ambasada României la Beirut. De asemenea, ministerul francez de externe are o atenționare similară pentru cetățenii săi, Suedia are același avertisment, iar SUA a cerut cetăţenilor americani să plece din Liban „cu orice bilet de avion disponibil”.

Radu Filip, MAE - „Da, colegii mei sunt în legătură cu mai mulți cetățeni de pe teritoriul Libanului. Nu există în acest moment solicitări de sprijin consular. Numărul e volatil, nu m-aș pronunța să anunț un număr”, a explicat Radu Filip, întrebat câți cetățeni români sunt pe teritoriul Libanului, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

„În Republica Libaneză există un avertisment de călătorie. La fel ca și pentru Iran, la fel ca și pentru Israel, tocmai din cauza situației foarte volatile care poate evolua extrem de rapid, iar posibilitatea noastră de a acționa să fie limitată. Sunt unele companii de zbor care au ales să-și limiteze programul de zbor, altele să și-l anuleze, tocmai din acest demers, în coordonare cu partenerii noștri internaționali am reluat avertismentul nostru. Adică să fie atenți. Și cetățenilor de pe teritoriul libanez să părăsească teritoriul acestui stat.  În primul rând să părăsească teritoriul libanez cât timp încă sunt curse disponibile. Doi, să se înregistreze la ambasadă deoarece, așa cum ați văzut, este important să menținem legătura cu dânșii. Să știm unde se află, pentru în cazul în care sunt nevoi specifice de eliberare de documente de călătorie într-un stat în altul, noi să fim pregătiți”, a mai adăugat Radu Filip.

MAE reamintește cetățenilor români existența riscurilor de securitate pentru integritatea cetățenilor, din cauza situației de securitate ce riscă să se deterioreze de o manieră impredictibilă, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare, mai spune comunicatul de presă al instituției.

Ministerul român de Externe  recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile.

Totodată, MAE recomandă cu fermitate cetățenilor români care se află în Republica Libaneză să își înregistreze prezența la Ambasada României la Beirut.

„Datele de contact ale misiunii diplomatice sunt: Adresa: Rue du Palais Présidentiel, Baabda, B.P. 40227. Website: http://beirut.mae.ro/ E-mail: beirut@mae.ro
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: +961 5 924 849 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact şi Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență, precum și linia telefonică de urgență a Ambasadei României la Beirut: +961 76 775 503”, mai spune sursa citată.

Franţa a transmis cetăţenilor săi să părăsească Libanul „cât mai curând posibil”

Ministerul francez de Externe a transmis, duminică, cetăţenilor francezi „să ia de pe acum măsuri pentru a părăsi Libanul cât mai curând posibil”, potrivit BFM TV, preluat de News.ro.

„Având în vedere riscul unei escaladări militare în Orientul Mijlociu, resortisanţii francezi sunt îndemnaţi să nu călătorească în Liban. Pe teren, cetăţenii francezi sunt îndemnaţi să manifeste cea mai mare vigilenţă”, mai spune comunicatul instituției franceze.

Mai multe țări își îndeamnă cetăţenii să plece din Liban

Ambasada SUA a îndemnat cetăţenii săi să părăsească Libanul cu „orice bilet de avion disponibil”.

„(...) Mesajul meu pentru cetăţenii britanici este clar: Părăsiţi Libanul acum”, a declarat şeful diplomaţiei, David Lammy.

Suedia a anunţat, de asemenea, închiderea ambasadei sale din Beirut şi a făcut apel la cetăţenii săi să plece. Canada a făcut apel la cetăţenii săi să „evite orice călătorie în Israel din cauza conflictului armat regional în curs şi a situaţiei de securitate imprevizibile”.

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit prin telefon cu omologii săi francez şi britanic. Blinken şi Lammy au reafirmat necesitatea de a „preveni răspândirea conflictului” din Gaza, potrivit Departamentului de Stat.

Războiul din Gaza a condus la deschiderea de fronturi împotriva Israelului de către Hezbollah şi rebelii yemeniţi houthi, care, împreună cu Hamas şi grupurile armate irakiene, formează ceea ce Iranul numeşte "axa rezistenţei" împotriva Israelului.

Reprezentantul Iranului la ONU a declarat că se aşteaptă ca Hezbollah să lovească „adânc” în teritoriul israelian şi „să nu se limiteze la ţinte militare”, după ce liderul mişcării, Hassan Nasrallah, a vorbit despre un „răspuns inevitabil”.

Potrivit Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, Ismail Haniyeh a fost ucis de un "proiectil cu rază scurtă de acţiune" tras asupra clădirii în care se afla după ce participase la ceremonia de inaugurare a preşedintelui iranian.

"Regimul sionist va primi cu siguranţă un răspuns la această crimă la momentul şi locul potrivit", au avertizat ei.

Temerile privind o escaladare militară sunt în creştere

Teama de o escaladare militară în Orientul Mijlociu creşte după ce Iranul şi aliaţii săi şi-au intensificat ameninţările la adresa Israelului, mai transmite News.ro.

Iranul, Hamas şi Hezbollah au dat vina pe Israel pentru moartea, miercuri, a liderului mişcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh, care a fost ucis în reşedinţa sa din Teheran. Asasinarea sa a avut loc la câteva ore după ce un atac revendicat de Israel l-a ucis pe şeful militar al mişcării libaneze, Fouad Chokr, marţi seara, în apropiere de Beirut.

Israelul nu a comentat asasinarea lui Haniyeh, dar a promis să distrugă Hamas după un atac fără precedent al mişcării pe teritoriul său la 7 octombrie, care a provocat un răspuns devastator al armatei israeliene în Gaza.

Liderii iranieni şi mişcarea islamistă libaneză Hezbollah şi mişcarea palestiniană Hamas au jurat să răzbune moartea lui Haniyeh şi Chokr, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, ameninţând Israelul cu „pedepse severe”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa este la un „nivel foarte ridicat” de pregătire pentru orice scenariu, „atât defensiv, cât şi ofensiv”.

Având în vedere „posibilitatea unei escaladări regionale din partea Iranului şi a partenerilor săi”, Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au anunţat vineri că „îşi modifică (postura) militară” pentru a „îmbunătăţi protecţia forţelor armate americane” şi a „spori sprijinul pentru apărarea Israelului”.

Întrebat de jurnalişti, la reşedinţa sa de la malul mării din Delaware, dacă crede că Iranul va sta deoparte, preşedintele american Joe Biden a răspuns: „Sper, nu ştiu”.

 

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a costat rochia îmbrăcată de Carmen Ionannis în prima zi de școală. Modelul este deja sold out
Digi FM
Elena Udrea, mesaj din spatele gratiilor pentru fiica sa, care începe școala: „Fiecare zi fără tine este o...
Pro FM
Lana Del Rey și-a ținut secretă identitatea, în fața noului iubit. E îndrăgostită lulea de un ghid turistic...
Film Now
Dick Van Dyke, ironic la Creative Arts Emmys, unde a scris istorie: „Îmi caut de muncă. Nu-mi vine să cred că...
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Newsweek
Misterul „Peștelui apocalipsei”, care vestește cutremure. Poate atinge și 11 metri în lungime
Digi FM
"Se putea termina groaznic". Carmen Brumă, Mircea Badea și fiul lor, accident în Grecia, din cauza unei...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Orlando Bloom, despre cât l-a costat rolul din "The Cut": "Chiar am crezut că voi muri". La ce s-a supus...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale