Un lac de lângă Târgu Jiu apare pe toate hărțile cu o suprafață impresionantă după ce, în timpul regimului comunist, oamenii din trei sate au fost mutați pentru crearea unui imens lac de acumulare. Astăzi, însă, din el n-a mai rămas decât o baltă.
ACTUALIZARE. Reprezentanții Apelor Române susțin că acolo este, de fapt, o acumulare nepermanentă de ape și că lacul ar fi fost proiectat pentru a atenua viiturile și a salva localitățile din apropiere.
Proiectul lacului Ceauru a apărut în 1965. Apa din acest lac urma să fie folosită pentru răcirea turnurilor termocentralei Rovinari și pentru irigații. De asemenea, lacul avea și un rol antiinundații, urmând să preia surplusul de apă din râurile din zonă.
La acea dată au fost alocate 3 miliarde de lei pentru acest proiect, iar 3 sate, cu peste 2.000 de familii, au fost strămutate.
Dar în loc de lacul care ar fi trebuit să aibă 3.000 de hectare de luciu de apă, acum sunt tarlale cultivate cu porumb sau alte culturi agricole.
Dacă lacul ar exista cu adevărat, așa cum apare pe hărți, ar trebui să fie al șaselea ca mărime din țară, după lacul Bicaz.
În primii ani după construcție lacul a fost plin, dar în timp apele s-au retras și a mai rămas doar o baltă.
Apele Române spun că nu pot să-l excludă de pe hartă pentru că încă nu este stabilită forma de proprietate a întregului teren.
Editor : M.B.