Klaus Iohannis, la Bruxelles: România își propune să devină un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare

Data publicării:
profimedia-0844234474
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, că România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri cheie şi să devină un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare.

”Permiteţi-mi să încep prin a mulţumi gazdelor noastre, Prim-ministrul De Croo şi Directorul General Grossi, pentru organizarea unui summit care subliniază urgenţa acţiunii climatice şi importanţa energiei nucleare în tranziţia energetică globală. Acest summit are o semnificaţie profundă, fiind organizat ca urmare a includerii emblematice a energiei nucleare în Evaluarea Globală la COP28 în Dubai”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în discurs.

Şeful statului a arătat că schimbările climatice reprezintă o provocare globală care necesită acţiune coordonată şi măsuri ambiţioase.

”Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu Agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic”, a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat în discurs că ”România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri cheie”.

”Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare, în formarea forţei de muncă specializate, şi un hub al lanţului de aprovizionare pentru producţia de energie nucleară”, a ţinut să precizeze şeful statului, adăugând că în dezvoltarea programului naţional de energie nucleară, suntem dedicaţi siguranţei publicului şi mediului, operării instalaţiilor noastre în condiţii de siguranţă şi respectării depline a cerinţelor de neproliferare asumate.

”Mă aştept ca Summitul de astăzi să consolideze angajamentul faţă de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană şi în cel global. Acest angajament este esenţial pentru deblocarea investiţiilor în timp util, pentru consolidarea lanţurilor de aprovizionare şi pentru formarea următoarei generaţii de specialişti în energie nucleară. Salut paşii recenţi efectuaţi în acest sens de către Comisia Europeană, cum ar fi Alianţa Industrială Europeană pentru Reactoarele Modulari Mici”, a afirmat preşedintele României.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”trebuie să ne asigurăm că ambiţiile noastre în domeniul energiei nucleare beneficiază de un sprijin financiar adecvat, luând în considerare şi rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării”.

”Combinarea finanţării publice şi private este esenţială în crearea unui model de afaceri, uşor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investiţiile în cercetare, proiecte demonstrative şi dezvoltarea de noi materiale şi tehnologii nucleare. În concluzie, permiteţi-mi să fac un apel la acţiune unitară care să valorifice potenţialul masiv al energiei nucleare de a ne îndrepta spre un viitor cu emisii zero şi sigur din punct de vedere energetic”, a mai spus preşedintele.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri