VIDEO. Preşedintele Senatului, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte
©FOTO: iNQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
ACTUALIZARE. Potrivit unor surse judiciare, procedurile de cameră preliminară au fost amânate pentru 20 septembrie, în urma unei cereri făcute de Dorin Marian, celălalt inculpat în dosar. Acesta, de altfel, nici nu s-a prezentat, vineri, în faţa instanţei, scrie News.ro.
ACTUALIZARE.Un sfert de oră. Atât a durat primul termen al procesului în care Călin Popescu Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă. DNA îi impută preşedintelui Senatului că a evitat intenţionat să pomenească amănunte importante atunci când a dat declaraţie într-un dosar. Este vorba despre ancheta în care este investigată retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa. La ieşire de la instanța supremă, preşedintele Senatului a evitat să facă declaraţii despre proces.
„Nu fac nicio declaraţie, nu sunt adeptul justiţiei făcute în stradă sau la televizor", a spus preşedintele Senatului, la ieşire.
Fără îndoială, judecătorii au stabilit un nou termen în proces.
DNA îi impută preşedintelui Senatului că a evitat intenţionat să pomenească amănunte importante atunci când a dat declaraţii în ancheta în care este investigată retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Şedinţa în procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă este secretă.
Dosarul în care este judecat Călin Popescu Tăriceanu
Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată la 7 iulie. Acuzațiile - mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului - sunt în legătură cu declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, dosar în care sunt trimişi în judecată Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.
Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat, la rândul său, de mărturie mincinoasă.
Potrivit DNA, în 15 aprilie 2016, în cadrul anchetei privind retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Călin Popescu Tăriceanu, în declaraţia luată sub jurământ, „a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin această îngreunarea tragerii la răspundere penală a mai multor inculpaţi din dosar”.
Astfel, preşedintele Senatului este acuzat că a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului) şi nici despre implicarea israelienilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare.
De asemenea, susţin procurorii DNA, preşedintele Senatului a făcut declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică, nu a spus nimic despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu Truică referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea terenurilor din Snagov şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.
În acelaşi context, Tăriceanu a mai precizat, că nu a avut o relaţie apropiată cu Marius Marcovici, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu Tal Silberstein, mai spun procurorii.
De asemenea, Popescu Tăriceanu ar fi afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.
În acelaşi dosar, în 28 aprilie 2016, Dorin Marian a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.
De asemenea, Dorin Marian "a afirmat în mod nereal că nu cunoştea activitatea şi atribuţiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condiţiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice că "omul lui Tal”, mai precizează DNA.
„În anul 2008, Tal Silberstein a fost văzut în repetate rânduri la Guvernul României, vizitându-l pe premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu, vizite nejustificate prin prisma activităţii premierului, cu atât mai mult cu cât contractul de consultanţă era încheiat cu partidul. Precizăm că la momentul respectiv Tal Silberstein şi asociaţii săi din grupul infracţional făceau demersuri asidue pentru a obţine, prin corupţie, bunuri revendicate de Al României Paul Philippe, iar în această activitate, pentru a-l convinge pe acesta din urmă că grupul are influenţă reală, dar şi pentru a determina funcţionari să încalce legea la soluţionarea cererilor de retrocedare, s-a prevalat de legătura cu primul-ministru, afirmată prin prisma faptului că atât Silberstein, cât şi Marcovici lucrează ca şi consilieri ai acestuia”, notează procurorii DNA Braşov în rechizitoriu (sursa: News.ro).
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News