„N-aveți nici o datorie la nimeni, nici la cel care v-a propus, nici la ei care v-au numit, nici la cei care v-au avizat. Peste trei ani, nici președintele, nici ministrul care v-a propus e foarte probabil să nu mai fie în funcție. Singura datorie pe care o aveți e pentru aplicarea legii”, a spus premierul, amintind că propunerea referitore la cele șase funcții îi aparține ca ministru interimar al Justiției.
Victor Ponta a mai spus că „orice modificare a statului procurorilor se va face în sensul întăririi statului de magistrat, al independenței procurorilor și nu în sens invers”, atâta timp cât el este premier.
„Nu doar că procurorii trebuie să rămână magistrați, ci și să lămurim chiar și avea idee de autoritate a ministrului Justiției. Pentru miniștrii viitori și actuali, să nu se înțeleagă cumva că sunt șefii Justiției”, a adăugat Ponta.
Acesta le-a urat succes și să nu se uite „foarte mult la televizor”, ci doar să se țină de dosare.
„Am încredere că veți aplica legea indiferent de cine este cel vizat și nu o să mă auziți vreodată, sper, vorbind de dosare politice. Cred că rolul Parchetului este de a-i sancționa pe cei vinovați, de a aplica legea și de a nu ne întoarce niciodată în istorie. Eu nu vreau să mai văd așa cum am văzut anul trecut, scene din anii 50, cu procurori din vacanță care cercetează oameni de la țară. Cred că aveți foarte mulți oameni (cercetați – n.r.) care au încălcat legea și care trebuie să răspundă și sunt absolut convins că o veți face în continuare”, a delcarat Victor Ponta.
Victor Ponta a dat asigurări și în privința bugetelor, că „Guvernul va face tot ceea ce poate face” pentru a asigura banii necesari.
Ieri, președintele Traian Băsescu a anunțat că a semnat decretele pentru numirea în funcție a tuturor celor șase procurori propuși la șefia parchetelor.