USR contestă propunerea Ministrului Justiției privind imunitatea specială a magistraților

Data publicării:
ciocan justitie ciocanel sentinta judecatori foto facebook elena udrea 21 08 2015

Uniunea Salvați România contestă proiectul Ministrului Justiției, publicat marți, prin care i se oferă puteri sporite Procurorului General în ceea ce privește trimiterea în judecată a unui magistrat și, totodată, magistrații capătă o imunitate specială, potrivit Mediafax.

„Se vine cu un proiect prin care sunt create niște filtre pentru angajarea răspunderii magistraților, prin care magistrații nu vor mai putea răspunde decât în situații foarte rare și totul trecut prin pixul procurorului general, ceea ce mi se pare o situație foarte gravă. Reamintesc faptul că am criticat această manieră de numire politică a magistraților. Ar trebui întâi schimbată procedura și apoi făcute numirile. Să pui în pixul procurorului general, numit politic, toate deciziile referitoare la punerea în mișcare a acțiunii penale față de magistrați este o opțiune criticabilă.”, transmite vice-președintele Stelian Ion, membru în Comisia Juridică, de disciplină și imunități.

Deputatul USR Stelian Ion va solicita o întrevedere cu ministrul Cătălin Predoiu cu privire la aceste aspecte și va pregăti amendamente la proiectul de desființare a SIIJ.

„Subliniem că USR a depus un proiect de lege de desființare a Secției Speciale de Investigare a Magistraților încă din iunie 2019, motivând că instituția este un instrument de intimidare a magistraților, ipoteză confirmată și de Comisia de la Veneția. Însă proiectul a fost respins de PSD. USR conchide că ar fi fost de preferat ca proiectul Ministrului Justiției să se rezume strict la desființarea SIIJ, fără a se introduce elemente noi care pot compromite întregul demers”, se mai arată în comunicat.

Precizările vin după ce, în proiectul Ministerului Justiției de desființare a SIIJ, se arată că procurorul general este cel care deține controlul cu privire la ancheta penală a unui magistrat. Concret, ministrul Justiției propune ca punerea în mișcare a acțiunii penale față de un procuror sau un judecător să se facă doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri