Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost chemat de urgență la Guvern și discută de câteva minute cu premierul Mihai Tudose, după anunțul său privind modificările la trei legi ale Justiției.
Mihai Tudose l-a convocat, după şedinţa de Guvern, pe ministrul Tudorel Toader la o discuţie pe tema pachetului de legi privind justiţia, pentru a-i cere detalii suplimentare, potrivit unor surse.
Convocarea a avut loc după terminarea şedinţei de Guvern, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a criticat într-un comunicat de presă măsurile propuse de Ministerul Justiţiei. Președintele a afirmat că ele reprezintă „un atac asupra statului de drept” şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate ele vor „anula” eforturile României din ultimii 10 ani.
Până în acest moment, premierul Tudose nu a avut o poziţie publică faţă de aceste propuneri, precizează News.ro.
Citiți și PNL și USR pregătesc o moțiune simplă împotriva lui Tudorel Toader
Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.
Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi.
Citiți și Lazăr: Sistemul judiciar va fi bulversat
O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni. Ministerul Public susţine că nu a fost consultat în prealabil cu propunerile de modificări aduse de ministrul Justiţiei Tudorel Toader legilor justiţiei şi trage un semnal de alarmă, susţinând că aceste schimbări vor bulversa sistemul judiciar. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă într-un comunicat că, până în prezent, nu a primit propunerile privind modificarea legilor justiţiei formulate de Ministerul Justiţiei.