PNL și USR pregătesc o moțiune simplă împotriva lui Tudorel Toader
Data actualizării: Data publicării:
Cele două partide de opoziție pregătesc o moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului Justiției, tudorel Toader, după anunțul acestuia privind modificările la legile Justiției. USR îi invită pe toți parlamentarii să li se alăture.
Uniunea Salvați România îl acuză pe Tudorel Toader că subordonează Justiția intereselor lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și anunță astfel, într-un comunicat de presă, că „acest atac asupra Justiției ne obligă să inițiem încă de la începutul noii sesiuni parlamentare o moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției, alături de toți parlamentarii care doresc să ni se alăture demersului nostru”.
De partea cealaltă, PNL arată prin vocea lui Ludovic Orban că se va opune categoric propunerilor formulate de ministrul Justiției și a precizat că a discutat cu USR despre moțiune.
„Vom fi, în special, împotriva a două propuneri: eliminarea președintelui României din procedura de numire a șefilor parchetelor, propunerea de trecere a Inspecției Judiciare din subordinea CSM în cea în a Ministerului Justiției. După ce au brevetat Marțea Neagră, PSD-iștii vor să breveteze și Miercurea Neagră. E adevărat că nu o mai fac „noaptea ca hoții”, ci o fac la lumina zilei”, afirmă președintele PNL.
Orban a declarat și că a discutat cu preşedintele interimar al USR, Elek Levente, despre posibilitatea depunerii unei moţiuni simple împotriva ministrului Justiţiei.
„Instrumentul moţiunii de cenzură este un instrument care trebuie folosit atunci când are cea mai mare şansă să iasă. Recunosc că am discutat cu preşedintele interimar al USR despre posibilitatea introducerii unei moţiuni simple împotriva Ministerului Justiţiei şi există posibilitatea de a depune această moţiune simplă, dar obiectivul nostru este să nu fie adoptate aceste modificări”, a răspuns preşedintele PNL.
Pachetul de modificări prezentat miercuri de ministrul Justiției se referă doar la trei legi: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004). Cu alte cuvinte, Tudorel Toader nu prezintă nicio propunere de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, deși mulți reprezentanți ai coaliției la putere spuneau că așteaptă o astfel de propunere. Printre modificările propuse se regăsește aceea a eliminării șefului statului din procedura numirii și revocării procurorului general, procurorului-șef al DNA și procurorului-șef al DIICOT.