Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că proiectele de lege privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală au plecat de la Ministerul Justiției fiind puse în acord doar cu directivele europene privind confiscarea extinsă și prezumția de nevinovăție și că nu știe de modificările ulterioare făcute în Comisia Iordache și contestate de societatea civilă, de opoziție și de președintele Klaus Iohannis.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va vizita vineri Curtea de Apel şi Penitenciarul din Iaşi pentru identificarea unei posibile locaţii de amplasare a arhivei aferente instanţelor şi parchetelor arondate celor două instituţii. El a vorbit și despre sentința dată ieri în dosarul lui Liviu Dragnea, fiind pus în încurcătura de întrebarea unui reporter care a vrut să știe dacă ministrul crede că Dragnea ar trebui să demisioneze.
„Eu am declarat și sunt convins de următorul lucru: că fiecare trebuie să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele. De la Ministerul Justiției a plecat proiect de lege pentru punerea de acord a Codului de Procedură Penală cu deciziile CCR. Nimic mai mult, nimic mai puțin. A plecat proiect de lege de punere de acord a codului penal cu directiva privind confiscarea extinsă, punerea de acord a CPP cu directiva privind prezumția de nevinovăție.
Ulterior, la Parlament, la Comisia Specială, că proiectul nostru a fost modificat, evident, vă vor răspunde dânșii, nu eu...La care nici n-am fost, nici n-am participat, n-am zis nici da, nici nu...este opera și compunerea dânșilor...Eu nu pot să răspund pentru ce și cum au făcut alții.
E ca și cum ați întreba pe cineva din comisie de a făcut...să ne cunoaștem atribuțiile, competențele, să le respectăm, iar dumneavoastră să judecați după ce facem sau nu facem.
Tudorel Toader nu a mers astăzi la consultătile pe care le are Florin Iordache cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, invocând atât un motiv personal (accidentul de mașină al fiului său), cât și faptul că este membru al Comisiei.
„La ora asta se discută cu Comisia de la Veneția. Am văzut în presă că sunt acolo. Eu sunt aici. De ce nu m-am dus? Sigur, datorită unui eveniment neplăcut cu caracter strict personal. Dar din alt motiv: pentru că sunt sunt membru în Comisie. Când au venit reprezentanții Comisiei s-a pus această problemă: dacă eu sunt cel care o să vorbească în numele României și ca să nu existe această suprapunere am desemnat pe altcineva care este acolo și care vorbeste”, a spus ministrul Justiției.
Citiţi şi: Ce se va întâmpla după condamnarea lui Dragnea