Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a criticat sentința dată de completul de trei judecători în dosarul angajărilor fictive, în care șeful PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Toader a afirmat că judecătorii nu au ținut cont de o decizie a Curții Constituționale privind instigarea la abuz în serviciu.
Ministrul Justiției a fost pus însă în dificultate la întrebarea „Ar trebui Liviu Dragnea să își dea demisia?”, a ezitat, apoi a declarat că „mulți sunt condamnați de prima instanță și apoi achitați”. Totuși, ministrul Justiției a admis că în cazul politicienilor de la nivel înalt se pune, adeseori, în discuție problema demisiei.
„Ca să emiți o părere cât de cât motivată trebuie să cunoști și motivarea, măcar considerentele acelea, pe care eu nu le-am văzut. Am auzit că doi judecători au făcut majoritate spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare Curtea Constituțională a României, pentru o decizie la care am participat și eu când eram judecător acolo.
O frază de principiu: vreau să vă spun cu deplină convingere și cu știință faptul că o decizie a CCR nu poate să fie neglijată, nu poate să nu fie luată în considerare, chiar dacă legiuitorul nu pune de acord textul cu decizia Curții. De ce? Pentru că în momentul în care se publică decizia, textul se suspendă. În 45 de zile, dacă legiuitorul nu pune de acord textul, nu se mai aplică.
Decizia cu privire la abuz a fost una interpretativă, n-a fost una de admitere pur și simplu, de interpretare în sensul că textul este contituțional, în măsura în care neîndeplinirea obligației se referă la o obligație din lege sau OUG, nu la orice act normativ. Cred că sunteți de acord să nu emit un punct de vedere fără să fi citit. Doar că nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curții”, a declarat Tudorel Toader.
Reporter: Ar trebui să își dea demisia Dragnea?
Tudorel Toader: Este o chestiune politică la care eu vă rog să nu...
Reporter: Și strada cere demisia lui Dragnea.
Tudorel Toader: Este problema dânșilor, de nivel politic și nu...Dacă vreți să vă spun juridic...Mulți sunt condamnați în primă instanță și apoi achitați...Sau sunt achitați și condamnați în apel. Toți sunt la adăpostul prezumției de nevinovăție. E adevărat că la unii cu nume mai sonore se pune în discuție, alții trec nevăzuți.
Reporter: Dragnea e la a doua condamnare.
Tudorel Toader: Știu, v-am explicat punctul meu de vedere. A doua condamnare a avut ca efect anularea primei condamnări.
Citiţi şi:
Citiți și Toader, contrazis de un judecător privind condamnarea lui Dragnea: Se pronunță ca și cum a fost la eliberarea completului
Ce se va întâmpla după condamnarea lui Dragnea
Primul lucru care nu se va schimba după verdictul în cazul Dragnea