„Românii au crezut că Elena Udrea, fostul ministru al turismului, era prea puternică pentru ca procurorii să se atingă de ea. Fosta soție a unui bogat om de afaceri e o protejată a lui Traian Băsescu, fostul președinte. Și cu toate acestea, DNA a arestat-o pentru că ar fi ajutat la spălarea a milioane de dolari pe care fostul soț i-ar fi făcut din vânzarea de software către guvern la suprapreț”, scrie The Economist. Prestigioasa publicație apreciază că punerea sub urmărire penală a Elenei Udrea este un punct important marcat de DNA, care încet-încet îi convinge pe observatori că face progrese în combaterea corupției.
„Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, o vedetă a baschetului în adolescență, a lucrat în magistratură înainte de a obține funcția, în aprilie 2013. Unii s-au temut că nu va reuși să protejeze reputația DNA, dar în realitate, ritmul cazurilor de corupție la nivel înalt s-a accelerat. (...) Peste 90 la sută dintre punerile sub acuzare s-au soldat cu condamnări”, precizează The Economist.
Asemenea fapte bune nu trec „nepedepsite”, scrie The Economist. Anul trecut, spune Kovesi, au fost atacuri la adresa vieții sale personale în fiecare seară la televizor.
DNA s-a confruntat și cu premierul Victor Ponta, care, înainte de alegerea sa, în 2012, a numit agenția succesoare a securității comuniste. În octombrie 2013 procurorul-șef anticorupție a fost înlocuit. Iar partidul dlui Ponta a încercat să treacă o lege a amnistiei care ar fi făcut imposibil pentru DNA să mai acționeze împotriva policienilor de rang înalt, menționează The Economist.
„Astăzi, dl Ponta este entuziast în privința DNA. Premierul de 42 de ani al României, el însuși fost procuror, citează cu mândrie din recentul raport de monitorizare al Comisiei Europene referințele la DNA. Cât despre Kovesi, spune că el a numit-o în funcție. În fapt, Kovesi a fost candidata dlui Băsescu. A primit sprijinul lui Ponta ca parte a unei înțelegeri. Dar entuziasmul dlui Ponta este de nestăvilit”, scrie The Economist.
Observatorii spun că atacurile lui Victor Ponta erau menite doar a le face pe plac celor din partidul lui. Pierderea alegerilor în favoarea lui Klaus Iohannis, care a câștigat cu o platformă anticorupție, subliniază că succesul politic stă în lupta împotriva corupției, nu în scuzarea ei, mai scrie The Economist.
„America dă imbolduri foarte energice eforturilor anticorupție, ca parte a politicii sale de a limita influența rusă în Europa de Est. Oficialii americani au subliniat acest mesaj în timpul unei vizite făcute la București, luna trecută.
Eforturile României în lupta anticorupție poate că au fost observate la Washington și Bruxelles, dar încă nu au mare impact asupra investitorilor străini. Dl. Ponta tocmai a fost în America, pentru a-i curta pe investitori. Fără îndoială și-a petrecut mult timp povestindu-le despre dna Kovesi și DNA”, conchide The Economist.