The Economist: Ucraina câștigă războiul economic împotriva Rusiei

Data publicării:
Ucraina
Foto: Profimedia

Economia Ucrainei depășește economia Rusiei la mai mulți indicatori-cheie, pentru prima dată de la începutul invaziei la scară largă în 2022, deși este încă cu un sfert mai mică decât era în 2021, scrie publicația The Economist.

Banca Națională a Ucrainei estimează o creștere a PIB de 4% în 2024 și de 4,3% în 2025. Moneda rămâne stabilă, iar rata dobânzii de 13,5% este cea mai scăzută din ultimele 30 de luni.

În schimb, în Rusia, ratele dobânzilor ar putea crește în curând la 23% pentru a frâna declinul rublei. Băncile se află într-o stare fragilă, iar creșterea PIB-ului este estimată la doar 0,5-1,5% în 2025.

Provocări

Cu toate acestea, Ucraina se confruntă cu provocări serioase: o escaladare a războiului, diminuarea resurselor interne și influența președintelui ales al SUA, Donald Trump.

Rusia a refuzat să prelungească inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, cunoscută și sub numele de acordul privind cerealele, în iulie 2023. Ca răspuns, Ucraina și-a stabilit propriul coridor maritim, securizându-l printr-o campanie de descurajare maritimă care a implicat drone și rachete. Acest lucru a permis reluarea nu numai a transporturilor de cereale, ci și de metale și minerale, care reprezintă al doilea cel mai important export al țării.

Aceste măsuri, împreună cu asistența occidentală, au împiedicat Rusia să lipsească Ucraina de resursele și moralul necesare pentru a-și continua lupta. Cu toate acestea, economia intră acum într-o fază în care se confruntă cu cele mai mari provocări: lipsuri grave de energie, resurse umane și finanțare.

În decembrie, Ucraina și-a mărit capacitatea de import de energie electrică din UE cu aproape un sfert, ajungând la 2,1 GW.
Mulți producători de alimente au trecut la obținerea ebergiei prin fermentarea reziduurilor de biogaz pentru uz propriu, în timp ce instalațiile industriale combină aceste surse cu importurile pentru a preveni pene de curent catastrofale.

Potrivit lui Andrii Pișnii, guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, se așteaptă ca reparațiile continue la rețeaua electrică să mențină deficitul mediu de energie electrică al Ucrainei la 6% din cererea totală în 2025 și la 3% în 2026.

Deficitul de forță de muncă

O altă provocare este deficitul de forță de muncă. Din 2022, mobilizarea, migrația și războaiele au redus forța de muncă cu mai mult de o cincime, la 13 milioane de persoane. Cererea de forță de muncă rămâne ridicată, numărul locurilor de muncă vacante ajungând la 65.000 pe săptămână, comparativ cu doar 7.000 în primele săptămâni ale războiului. Cu toate acestea, există o medie de doar 1,3 cereri pentru fiecare post vacant, în scădere de la două în 2021.

Ministerele ucrainene ale economiei și apărării se luptă cu echilibrul mobilizării, încercând să aloce eficient resursele pentru viitorul țării. Până în prezent, conducerea civilă s-a abținut de la satisfacerea cererilor maximaliste ale armatei, ceea ce este în detrimentul efortului de război.

Chiar și industriile considerate critice pot scuti acum doar jumătate dintre angajații lor de la mobilizare.

O altă problemă este lipsa fondurilor. Fermele și întreprinderile mici se luptă să împrumute suficienți bani pentru a-și finanța operațiunile, iar investițiile pe termen lung au devenit aproape imposibile.

Creșterea costurilor de afaceri a redus profiturile. Companiile care deservesc clienții interni transferă o parte din aceste costuri asupra consumatorilor, contribuind astfel la inflație. Cu toate acestea, exportatorii care concurează pe piețele globale nu își pot permite să facă același lucru.

De asemenea, guvernul cheltuiește mult mai mult decât primește. În 2025, se preconizează că deficitul bugetar va fi de aproximativ 20% din PIB, aproape tot acest deficit - 38 de miliarde USD - urmând să fie acoperit prin finanțare externă.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ucraina strânge o comoară de date și le transformă în muniție digitală. Milioane de...
Digi FM
Motivul pentru care un român care a muncit șapte ani în Germania a decis să revină în țară: „Te pun să...
Pro FM
Răsturnare de situație. Ce a spus Chris Martin despre Dakota Johnson, după luni de zile în care s-a spus că...
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Lovitura care dovedește că serviciile secrete ucrainene sunt mai bune decât ale lui Putin
Newsweek
Pensia NU mai crește în ianuarie. Data indexării va fi modificată. Câți bani pierd pensionarii?
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Val de reacții după ce Ryan Reynolds a susținut că el și soția sa au făcut parte din „clasa muncitoare”: „Nu...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...