Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a invocat joi, în timpul declaraţiei de presă în care a propus revocarea şefei DNA, Laura Kovesi, cazuri de oameni arestaţi "pe nedrept", care au fost apoi achitaţi şi au primit despăgubiri de la CEDO.
"Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să dezvoltăm ceea ce este bun, trebuie să eliminăm ceea ce este rău. Fac o paranteză. Sunteţi tineri. M-aş adresa, dacă tot sunt în direct, fiecărui român în parte. Faceţi şi să faceţi un exerciţiu cu ochii închişi sau deschişi. M-aţi întrebat câte cazuri au fost. Nu contează numărul de cazuri, contează existenţa unuia, la 2, la 7 la 9. Imaginaţi-vă, dumneavoastră, jurnaliştii prezenţi sau români în faţa televizorului, faptul că este unul arestat pe nedrept şi că stă în puşcărie o noapte, o lună, un an, cinci ani de zile pe nedrept. Nu are cui să se plângă, vorbeşte singur şi nu-l ascultă nimeni, după care e achitat şi i se spune 'ne pare rău'.
Despăgubiri la instanţa naţională sau la CEDO, şi alea plătite din bugetul naţional, fără nicio răspundere", a spus Toader.
El a fost întrerupt de jurnaliştii prezenţi, care i-au cerut să dea exemple sau să spună dacă asemenea cazuri sunt mai multe în România decât în alte ţări.
"Dacă întrebaţi dacă sunt mai multe la noi decât la alţii, întrebarea înseamnă că acceptaţi aşa, câte sunt, dar, după părerea mea, nu doresc la nimeni din cei prezenţi sau care ascultă să fie victima unei erori judiciare. Ferească Dumnezeu dacă vreunul e victimă, îşi schimbă radical şi abordarea şi înţelegerea lucrului desfăşurat şi aplicarea prezumţiei de nevinovăţie", a răspuns Toader.