Şeful statului a reluat, în faţa avocaţilor, o afirmaţie pe care a mai făcut-o în timpul mandatului său, fără a da nume. „V-o spune un om care trăiește pe pielea lui această intenție de trafic de influență chiar în discuții cu președintele, din partea unor politicieni. Aș vrea să aranjăm dosarul cutare, să iasă soluția cutare. Mă uit cu jenă”, a spus Traian Băsescu.
Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, consideră că președintele trebuie să dea explicaţii pentru o afirmaţie atât de gravă, iar instituţiile abilitate ar trebui să se autotosesizeze.
Un alt fost titular la Justiţie, Cătălin Predoiu, susţine însă că există această practică a intervenţiilor politice în justiţie, de care nici el nu a fost scutit.
„Am avut tatonări în primele luni ale mandatului, iar acestea sunt tatonări transpartinice. De multe ori, vin dincolo de partide, folosindu-se de partide”, a precizat Cătălin Predoiu.
Preşedintele Trian Băsescu a mai afirmat că mentalitatea politicienilor în materie de justiţie este cel mai greu de schimbat.
Premierul Victor Ponta e ironic
Premierul Victor Ponta, prezent la congresul avocaţilor în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a ironizat afirmaţia lui Traian Băsescu.
„Nu degeaba îl sunau pe domnul președinte, știau că el are puterea să intervină pe acolo. Sunau și ei la cine putea să rezolve, la mine nu au sunat, că nu mă bag. Poate mai tace din gură domnul președinte cu justiția, că spune numai trăsnăi”, a comentat Victor Ponta.
„În general, politicienii vorbesc foarte mult despre justiţie, şi cei care sunt de profesie, şi cei care nu sunt de profesie. Astăzi, de dimineaţa, am fost un pic invidios şi mi-am propus să particip şi eu la următoarea reuniune a uniunii comandanţilor de navă. E concurenţa asta, chiar şi când e coabitare, şi întotodeauna e ca la tango, fiecare face un pas, îl urmează şi celălalt", a mai spus Victor Ponta.
El a adăugat însă, imediat după această remarcă, faptul că este important ca la congresul avocaţilor să fie invitaţi atât şeful statului, cât şi prim-ministrul, deoarece, când se vorbeşte de justiţie, sunt întrebaţi „oameni de la Bruxelles”, chiar dacă justiţia de la Bruxelles „nu prea seamănă” cu cea de la Bucureşti, Iaşi sau Cluj.