Saga de la Nadăș. Judecătorii opresc retrocedarea unui sat întreg

Data actualizării: Data publicării:
nadas

Soluţie definitivă în celebrul dosar în care satul arădean Nadăș a fost retrocedat, cu tot cu păşuni, fâneţe şi pădure, unor pretinşi moştenitori ai grofului Josif Grosz. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie opreşte retrocedarea. Toate actele au fost anulate de instanţă.

În 2006, Judecătoria Ineu stabilea că familia Colţeu este proprietara unei suprafeţe de peste 8700 de ha de teren. Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad au depus recurs, iar Tribunalul Arad a decis că Viorica şi Mihai Colţeu nu au dreptul să solicite drept de proprietate.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad le-a dat dreptate soţilor. Astfel, în 2009, aceştia au reuşit să întabuleze suprafaţa dobândită. Iar doi ani mai târziu, aceştia au cerut punerea în aplicare a unei sentinţe de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru susţinerea celor care locuiau în gospodăria ce urma să fie evacuată. De altfel, în acest proces au fost decizii contradictorii ale instanţelor arădene, iar în cele din urmă cazul a ajuns pe masa Judecătoriei Făgăraş.

Între timp, a început și o investigație a DNA, care a dorit să afle cum a fost posibil ca familia Colţeu să intre în posesia a peste 8.700 de hectare de teren.

O expertiză a arătat că actele cu care a fost cerută retrocedarea erau false. Familia Colțeu, cea care a dobândit terenurile, ar fi folosit un act ce completa testamentul inițial, lăsat de o vecină pe care aceștia o îngrijeau. Și semnătura de pe document ar fi fost falsificată.

Documentul prevede că femeia a lăsat moștenire toate proprietățile, dar și drepturile viitoare asupra proprietăților care au fost revendicate, după ce ar fi fost confiscate de regimul comunist.

Totuși, femeia nu se mai afla în proprietatea terenurilor încă din 1939, când proprietățile au fost cumpărate de către societatea forestieră de la Nadăș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri