PROCURORI: Ioan Niculae îl suna la orice oră pe Adriean Videanu când avea probleme cu obţinerea gazului
ACTUALIZARE 15.20. Adriean Videanu precizează, într-un comunicat de presă, că referatul procurorilor prezintă trunchiat interceptările, fapt care creează o imagine falsă despre faptele sale.
Procurorii susţin că au interceptat negocieri între Adriean Videanu şi Ioan Niculae despre modalitatea în care omul de afaceri şi combinatul său obţineau gaz la un preţ preferenţial.
Probele arată cum Ioan Niculae îl suna la orice oră pe Adriean Videanu, atunci când întâmpina o problemă în obţinerea gazelor.
În acest sens, în materialul de urmărire penală sunt relevante sms - uri şi interceptări.
Totodată, Adriean Videanu a fost interceptat în timp ce discuta cu Marcel Piteiu, fost director al ROMGAZ, cel cooptat de Ioan Niculae în grupul infracţional condus de acesta.
Adriean Videanu, interceptat în dosarul ROMGAZ
"Ioan Niculae: Alo!
Adriean Videanu: Să nu uiţi să dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.
Ioan Niculae: L-am dat deja."
Înţelegerea lui Ioan Niculae cu ministrul Economiei, susţin procurorii, era pusă în pericol de refuzul directorului Romgaz de a se face părtaş la falimentarea companiei de stat:
"Piteiu Marcel Adrian: Sub nicio formă nu mai putem da discoutul de 40 USD sau mărim preţul, altfel nu mai facem investiţiile.
Adriean Videanu: Vii şi….
Piteiu Marcel Adrian: Suntem aproape peste costuri cu dacă mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul în buget.
Adriean Videanu: Ok.
Piteiu Marcel Adrian: Ar fi un dezastru.
Adriean Videanu: Vii şi stăm de vorbă.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): N-am de unde gaze, nu mai sunt..
Adriean Videanu: Găsiţi o soluţie, cap roată, să tăiem la toţi, nu numai la unul. Vezi că… pentru unii mumă, pentru alţii ciumă.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): Mumă ăia care plâng.
Adriean Videanu: Taci din gură mă, că are dreptate, mă!
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): Eu nu cred, dar, mă rog…"
Mesajele text care au fost trimise de Ioan Niculae ministrului Economiei şi răspunsurile acestuia susţin, arată referatul DIICOT, acuzaţia de complot adusă lui Adriean Videanu:
"Ioan Niculae: Problema care nu era rezolvată ieri nu este rezolvată nici azi şi cred că o luăm razna.
Adriean Videanu: Am vorbit personal.
Ioan Niculae: Nu mai înţeleg nimic, dar absolut nimic. Nu vor să-şi vândă gazele? Oricum îi dau în judecată."
Faptul că exista rezistenţă în interiorul ROMGAZ o demonstrează, potrivit DIICOT, şi interceptările convorbirilor angajaţilor acestei companii:
"Şerban Tudor (secretar de stat în Ministerul Economiei): Nu mi se pare normal să-mi bag în faliment societăţile mele de stat, să facem economia privată înfloritoare, să exporte afară, da? Inclusiv ROMGAZUL, din luna iunie, să-ţi spună Piteiu, intră în faliment, intră pe minus.
Ioana Apan (fost consilier al ministrului Economiei): Da, de la anul, da.
Şerban Tudor (secretar de stat în Ministerul Economiei): Deocamdată, de aici, de la stat luăm banii, tată, nu de la Ioan Niculae."
Potrivit unei alte interceptări existente la dosar:
"Şerban Tudor (secretar de stat în Ministerul Economiei): Am luat azi dimineaţă o bătaie cu discounturile tale, că am dat drumul la două hârtii către cei care cereau discounturi şi le-am spus că nu mai am bani de discounturi. Şi m-am trezit că nu înţeleg politica guvernului, că toată lumea face eforturi să scoată România din criză… asta nu-i politică… trag de tine şi de mine.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): Da, asta nu e politica guvernului.
Şerban Tudor: Nu ştiu a cui este, dar este foarte urât.
Marcel Piteiu (fost director al Romgaz): I-am spus şi ieri ministrului că mă bagă în faliment.
Şerban Tudor: I-am spus şi eu, dar mi-a spus că nu vă bagă, că ce ai putut până acum şi acum nu mai poţi?!"
Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte care ar fi fost comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei.
Cea de-a doua solicitare ar urma să fie adresată preşedintelui, pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte, care, de asemenea, ar fi fost comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Videanu, ar fi aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către Ioan Niculae. Totodată, cei doi ar fi utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către această societate, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale.
Aceste măsuri ar fi fost dispuse deşi SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
SC INTERAGRO SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale.
Potrivit procurorilor DIICOT, în cauză există indicii și date temeinice potrivit cărora, prin activitatea celor doi miniştri, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale.
În referatul procurorilor se reţine că SNGN ROMGAZ SA ar fi livrat către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500.000.000 de dolari, din care 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
- Etichete:
- dosar
- romgaz
- ancheta
- ioan niculae
- procurori
- interceptari
- gaz
- adriean videanu
- material de urmarire penala
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News