Președinte CJ Harghita: acuzațiile de corupție sunt o eroare de traducere

Data publicării:
borbely csaba

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost audiat, luni, timp de peste cinci ore, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, avocatul său susţinând că acuzaţiile se bazează, în principal, pe interceptări traduse prost din limba maghiară, potrivit Agerpres.

borbely csaba

Acuzaţiile, practic, se bazează pe interceptări traduse prost din limba maghiară şi pe nişte hârtii, care practic lipseau, dar care îi sunt reproşate celui care a încercat să le găsească (...) Au existat trei variante de răspuns la acelaşi lucru(...) şi niciuna corectă. Şi asta e o chestie foarte simplă, orice vorbitor de limbă maghiară poate să confirme sau să nu punctul acesta de vedere. Şi sunt două citate din rechizitoriu, atenţie, două elemente esenţiale. Pentru că problema este în felul următor: domnul Borboly este acuzat că ar fi ştiut şi el, şi (...) toată chestiunea respectivă de unde rezultă, din nişte interceptări ulterioare, după controlul Curţii de Conturi, când el le-a cerut angajaţilor să găsească hârtiile care lipseau. Că el a crezut că există şi asta a fost interpretată ca o preconstituire, adică de unde să ştie că era interceptat pe siguranţă naţională în 2011 şi vorbea, vezi Doamne, ca să se disculpe', a declarat presei la finalul şedinţei avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba, potrivit agerpres.

El a mai spus că va solicita ca interceptările în limba maghiară să fie audiate în şedinţă publică, iar un interpret va confirma sau nu ce susţine apărarea. 

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a spus, în timpul audierilor, că recunoaşte că discuţiile care au fost interceptate au avut loc, dar traducerea unor cuvinte este incorectă şi schimbă sensul celor spuse de el. 

La fel ca şi în şedinţa precedentă, când a avut loc prima parte a audierii, Borboly a susţinut că în perioada în care este acuzat de săvârşirea mai multor fapte i-a delegat atribuţiile vicepreşedintelui Sofalvi Laszlo, întrucât acesta este inginer şi era mai prezent decât el la Consiliul Judeţean. Borboly a afirmat de mai multe ori, atât la audierea de luni, cât şi la cea din luna septembrie, că toate documentele pe care le-a semnat aveau la bază avizele personalului de specialitate, aflat în subordinea sa şi în care avea încredere.

"Doresc să subliniez că, aşa cum am mai spus, am procedat la adoptarea unor reglementări care să pună ordine şi să disciplineze activitatea Consiliului Judeţean în toate domeniile sale, inclusiv în domeniul drumurilor judeţene, prin adoptarea de reglementări interne privind circuitul documentelor, cu toate specificaţiile sale, context în care nu aş fi procedat astfel dacă aveam intenţia de a săvârşi aceste fapte', a spus Borboly la audieri. 

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 23 ianuarie, când vor fi audiaţi primii doi martori din rechizitoriu. 

Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte 3 acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - 3 acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. 

Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece procesul continuă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ultimul sondaj înainte de prezidențiale: Elena Lasconi îl depășește pe George Simion. Călin Georgescu...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...