Bilanţul Ministerului Public arată că anul trecut au fost trimise în judecată puţin peste 47.000 de dosare penale, în care sunt implicate peste 65.000 de persoane fizice şi 187 de persoane juridice. Aproximativ o treime dintre dosare sunt cu prejudiciu, care s-a ridicat la peste 8 miliarde de lei, o creştere de mai bine de 200 la sută faţă de 2012.
Numai în anchetele de corupţie, prejudiciul s-a ridicat la aproximativ un miliard de lei.
Cele mai multe fapte sunt cele de furt, peste 70 la sută din infracţiunile contra patrimoniului. Practic, în România au fost trimişi în judecată în fiecare zi a anului trecut câte 46 de inculpaţi numai pentru astfel de acuzaţii.
Anul trecut, achetatorii au reuşit să pună sechestru doar o pătrime din pagube, adică aproape două miliarde de lei. În 2012, însă, valoare sechestrului pus de procuori in anchetele penale era egală cu valoarea prejudiciului. Aproape jumătate din prejudiciului calculat anul trecut provine din infracţiuni de corupţie.
Dacă toţi banii ar fi recuperaţi, atunci procurorii şi-ar acoperi bugetul pe următorii 11 ani. Aceeaşi sumă ar asigura cheltuielile pentru ministerul Educaţiei sau cel al Sănătăţii, calculate la nivelul anului 2013.
Numai că, din datele anchetatorilor reiese că doar puţin peste o pătrime din aceste sume revin în buget sau părţilor vătămate.