Precizările Secției de investigare a magistraților în scandalul preluării dosarului Tel Drum

Data actualizării: Data publicării:
20180927114732_OGN_9365-01 adina florea inquam photos octav ganea

Referindu-se la afirmațiile făcute în spațiul public cu privire la preluarea de la DNA „a unor dosare mediatizate pentru a fi soluţionate de secţie, cu încălcarea competenţei şi în favoarea unor oameni politici”, Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție susține că este vorba despre „susţineri fără fundament, făcute cu rea-credinţă”. Secția condusă de Gheorghe Stan și Adina Florea mai susține că a acționat conform legii în ceea ce privește „conținutul adreselor trimise la DNA”. De remarcat că nicăieri în comunicatul Secției nu se precizează explicit că este vorba de dosarul Tel Drum.

20180927114613_OGN_9304-01adina florea inquam photos octav ganea
Procurorul Adina Florea, propusă de Tudorel Toader pentru a conduce DNA, ajunsă între timp șef adjunct al Secției de investigare a magistraților. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Afirmaţiile referitoare la insistenţa preluării de la DNA a unor dosare mediatizate pentru a fi soluţionate de secţie, cu încălcarea competenţei şi în favoarea unor oameni politici, cât şi afirmaţiile referitoare la faptul că, prin această atitudine, s-a declanşat un conflict pozitiv de competenţă cu această structură specializată de parchet, constituie susţineri fără fundament, făcute cu rea-credinţă, în încercarea repetată de discreditare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi a procurorilor acesteia”, precizează Secţia.

Procurorii conduşi de Gheorghe Stan şi Adina Florea mai susţin că „opinia publică este indusă în eroare”.

Conţinutul adreselor trimise la DNA s-a făcut în conformitate cu prevederile speciale ale Legii 304/2004, normele de competenţă fiind de strictă aplicare şi neechivoce; în acelaşi timp lipsa unor ordonanţe în respectivele dosare care, potrivit legii, sunt singurele acte proceduralele ce pot să constate un conflict pozitiv de competenţă, dovedesc încă o dată faptul că opinia publică este indusă în eroare, cu privire la probitatea profesională a procurorilor şi la activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, acreditându-se ideea că activitatea acesteia este subordonată politic”, se arată în comunicat.

Secția specială susține și că demersurile sale nu ar împiedica derularea cercetărilor în dosarul Tel Drum. „Orice mijloc de probă inclusiv un alt dosar penal, poate fi considerat necesar de către procurorul de caz pentru soluţionarea unui dosar de urmărire penală şi poate fi ataşat, fără ca acest demers să afecteze derularea cercetărilor în dosarul ataşat. Orice altă interpretare este tendenţioasă, fără suport şi de natură a afecta bunul mers al anchetei penale”, precizează Secția.

Secţia specială de anchetare a magistraţilor a solicitat Direcției Naționale Anticorupție, miercurea trecută, pentru a patra oară, transmiterea dosarului Tel Drum, în care este cercetat liderul PSD Liviu Dragnea.

Ca urmare a acestor solicitări, DNA a decis să transmită o copie a dosarului Tel Drum la Secția specială, solicitând totodată Parchetului General să clarifice cine are competența de a instrumenta dosarul Tel Drum.

Procurorul de caz și procurorul-șef secție au stabilit că compentența revine DNA, motiv pentru care au sesizat Parchetul General pentru soluționare. Firește, pentru că era și o solicitare că ar fi mijloc de probă într-o cauză la dumnealor, noi le-am trimis și în copie dosarul secției”, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, Călin Nistor, procurorul-șef interimar al DNA.

Comunicatul integral al Secției de investigare a magistraților

Având în vedere informaţiile lipsite de fundament lansate şi repetate în spaţiul public, cu privire la înfiinţarea şi activitatea desfăşurată până în prezent de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, procurorii acestei secţii fac următoarele precizări:

Această structură de parchet a fost înfiinţată prin Legea nr. 304/2004, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 207/2018. Constituţionalitatea dispoziţiilor, vizând organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost confirmată prin Decizia nr. 33/2018 a Curţii Constituţionale. Prevederea recrutării şi numirii procurorilor este, de asemenea, prevăzută prin lege, rolul şi atribuţiile CSM, ca garant al independenţei justiţiei, fiind expres stabilite în acesta procedură.

Prin urmare, procurorii numiţi la această secţie îşi desfăşoară activitatea în temeiul legii, cu respectarea acesteia şi a dispoziţiilor regulamentare, în limitele competenţei atribuite de către legiuitor. Statutul de magistrat, specific unui stat de drept, nu le permite să acţioneze în sensul blocării aplicării actului normativ prin care Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost creată sau al lipsirii acestuia de efecte ori al refuzului respectării deciziei instanţei constituţionale, întrucât principiul legalităţii consacră subordonarea procurorilor faţă de lege şi se prezintă ca axul dominant al activităţii magistraţilor.

În acelaşi context, procurorii secţiei menţionează că nu acţionează pe modelul „Justiţiei televizate”, amplu criticat în ultimii ani, întrucât au existat cazuri în care, din interiorul sistemului judiciar s-a acceptat şi încurajat, în contradicţie cu dispoziţiile legale, mutarea urmăririi penale din biroul procurorului în spaţiul public. Pe de altă parte, atitudinea unor persoane suspecte, care înţeleg să îşi facă apărările mai degrabă în spaţiul public decât în dosar, nu le poate fi imputată procurorilor.

Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie exprimă, o dată în plus, necesitatea respectării principiilor unui proces echitabil incluzând şi prezumţia de nevinovăţie.

Susţinerile cu titlu general, potrivit cărora, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este „politizată” sau „instrument politic” nu fac decât să nesocotească dispoziţiile legale de înfiinţare şi organizare a acestei structuri de parchet, să nege şi să arunce în derizoriu rolul Plenului CSM, atât ca garant al independenţei justiţiei, cât şi din perspectiva rolului activ avut în numirea procurorului şef secţie şi recrutarea procurorilor pe funcţii de execuţie.

Subliniem şi faptul că, afirmaţiile referitoare la insistenţa preluării de la DNA a unor dosare mediatizate pentru a fi soluţionate de secţie, cu încălcarea competenţei şi în favoarea unor oameni politici, cât şi afirmaţiile referitoare la faptul că, prin această atitudine, s-a declanşat un conflict pozitiv de competenţă cu această structură specializată de parchet, constituie susţineri fără fundament, făcute cu rea-credinţă, în încercarea repetată de discreditare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi a procurorilor acesteia.

Conţinutul adreselor trimise la DNA s-a făcut în conformitate cu prevederile speciale ale Legii 304/2004, normele de competenţă fiind de strictă aplicare şi neechivoce; în acelaşi timp lipsa unor ordonanţe în respectivele dosare care, potrivit legii, sunt singurele acte proceduralele ce pot să constate un conflict pozitiv de competenţă, dovedesc încă o dată faptul că opinia publică este indusă în eroare, cu privire la probitatea profesională a procurorilor şi la activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, acreditându-se ideea că activitatea acesteia este subordonată politic.

Orice mijloc de probă inclusiv un alt dosar penal, poate fi considerat necesar de către procurorul de caz pentru soluţionarea unui dosar de urmărire penală şi poate fi ataşat, fără ca acest demers să afecteze derularea cercetărilor în dosarul ataşat.

Orice altă interpretare este tendenţioasă, fără suport şi de natură a afecta bunul mers al anchetei penale. Pe de altă parte, orice sesizare care îndeplineşte condiţiile de formă prevăzute de lege, adresată unei unităţi de parchet trebuie înregistrată şi concretizată într-un dosar şi numai în urma unor cercetări se poate pronunţa o soluţie în respectiva cauză.

Per a contrario, neînregistrarea unei sesizări care atrage competenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, poate constitui o abatere disciplinară şi o încălcare a normelor legale.

Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi exprimă dezacordul ferm faţă de orice încercare de transformare a activităţii acestora în subiect de luptă politică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
iohannis si scholz la berlin
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Olaf Scholz la Berlin. Cancelarul german l-a informat despre discuția avută cu...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului