Peste 240.000 de lei și zeci de mii de euro găsiți în urma perchezițiilor făcute în patru județe și în București
Data actualizării: Data publicării:
Perchezițiile făcute de polițiști vineri dimineață în patru județe și în Capitală au dus la descoperirea unor importante sume de bani. Aproape 244.000 de lei, 25.570 de euro și 37.500 de forinți au fost găsite de anchetatori. La aceștia se adaugă aparatură conexă domeniului medical și diverse acte care se aflau în sediile unor firme și locuințele unor persoane. Oamenii legii fac cercetările într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii și constituire de grup infracțional organizat. 14 persoane au fost conduse la sediul poliției pentru audieri.
În cadrul descinderilor la care au participat peste 100 de polițiști din cadrul Poliției Capitalei, dar și din Bihor, Arad, Ilfov, Brașov şi Prahova au fost ridicate documentele contabile ale firmelor implicate, diverse înscrisuri, agende, sisteme de calcul, laptop-uri, aparatură conexă domeniului medical, 243.567 de lei, 25.570 de euro și 37.500 de forinți.
În vizorul polițiștilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor și al procurorilor de la Parchetul Bihor sunt 14 persoane cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani, din județele Bihor Arad, și Ilfov și din municipiul București și trei firme din Oradea și din București.
Anchetatorii au strâns date potrivit cărora cei 14 au creat patru societăți comerciale în Capitală care aveau rol de firme beneficiare, organizatoare/coordonatoare, dar și 17 firme fantomă în Bihor, Arad și București, administrate prin interpuși.
În acest fel, „în perioada 2014 – prezent, ar fi creat un circuit comercial și financiar bancar fictiv, în domeniul achiziționării de bunuri, respectiv ochelari cu efect terapeutic, ceasuri de mână electronice cu curea din material textil și aparate laser semiconductor – terapeutic, prezentat sub formă de ceas de mână, saltele, plite cu inducție, seturi de vase etc., de pe piața intracomunitară și extracomunitară (China), precum și servicii de call center și servicii de promovare și vânzare a produselor respective pe piața internă”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
În acest circuit firmele fantomă jucau rol de intermediari între furnizorii și societățile reale. Astfel erau supradimensionate cheltuielile, iar plata TVA și a impozitului pe profit rămânea în sarcina firmelor administrate de interpuși.
„Ar fi fost comercializate produse și servicii în valoare de peste 30.000.000 lei, în scopul eludării de către societățile beneficiare a taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, reprezentând TVA și impozit pe profit. Prejudiciul total cauzat bugetului general consolidat al statului prin aceste operaţiuni fictive este estimat la 8.000.000 de lei”, susțin polițiștii.
Actțiunile de vineri dimineața s-au desfășurat sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției și au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Oradea.