Procurorii DIICOT efectuează 13 percheziții în București și Ilfov. Sunt vizate companiile Carpatica Asigurări.
Acuzațiile sunt de instigare la abuz în serviciu, abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani și fals informatic.
Perioada vizată de anchetatori este finalul anului 2014 și începutul anului 2015, în contextul în care compania de asigurări avea probleme financiare iar în interiorul companiei se desfășura o operațiune de indentificare a bunurilor în vederea calculării provizioanelor pe care trebuia să le constituie.
Procurorii DIICOT au descoperit că în urma inventarierii de bunuri și capitaluri s-a ajuns la concluzia că există un deficit de rezervă de daună care trebuia acoperit, de peste 106 milioane de lei. De asemenea, trebuiau constituite provizioane în valoare de de peste 12 milioane de lei.
Astfel, mai multe persoane din consiliul de administrație al companiei de asigurări ar fi falsificat o serie de valori ale capitalului societății.
La audieri urmează să fie aduse 27 de persoane, multe dintre ele din conducerea companiei.
Carpatica Asig este pe locul doi din piaţă în funcţie de numărul poliţelor RCA vândute şi are 850.000 de clienţi cu diferite tipuri de asigurări. În spatele cifrelor se acunde însă o firmă cu probleme financiare. De o lună, compania este sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor.
Carpatica Asig avea probleme încă din mai 2014, când intrase într-un program de redresare financiară. Nu a reuşit să atragă însă până în decembrie anul trecut un investitor strategic care să aducă aproape 90 de milioane de euro. Aşa că la sfârşitul lui ianuarie Autoritatea de Supraveghere Financiară a trecut controlul companiei la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Chiar şi aşa, firma tot va trebui să găsească până la jumătatea anului un investitor dispus să vină cu bani.
Carpatica Asig ocupă acum locul şase în topul asigurărilor generale, cu o cotă de piaţă de 7,8%, la jumătate faţă de ocupanţii primelor două poziţii. Stă mult mai bine când vine vorba de asigurarea de răspundere civilă auto.
Este pe locul doi şi are peste 15 procente din piaţă. Vorbim de un segment plin de probleme dacă ne uităm şi la ceilalţi ocupanţi ai podiumului. Euroins, lider pe segmentul RCA, cu 20% din piaţă, este în redresare financiară.
Iar Astra, numărul trei în ierarhie, cu mai bine de 12 procente, este în faliment. În total, cele trei societăţi acoperă peste jumătate din piaţa asigurărilor auto obligatorii.