Alte două persoane - Peter Praher și Sandu Stancu - sunt puse sub control judiciar.
În continuare sunt audiate mai multe persoane în legătură cu acest dosar în care suspiciunile sunt de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani. Între suspecți figurează și fraţii Horpos, administratorii Straco Grup. Alături de aceştia, alţi cinci oameni de afaceri sunt acuzaţi de divese infracţiuni economice, de la supraevaluarea unor contracte până la decontări fictive de TVA, prin care statul ar fi fost păgubit, în total, cu circa 7 milioane de euro, în special de la CFR și Compania de Autostrăzi.
Audierile la DIICOT au început în cursul dimineții, în jurul orei 10.00. Suspecții au fost aduși rând pe rând în fața procurorilor, iar mascații au adus saci cu documente confiscate de la firmele oamenilor de afaceri, dar și de la CFR, unde procurorii au descins în căutare de probe.
Regii asfaltului, rugați să toarne
După aproape 10 ore de audieri, patronul Euroconstruct, Dan Besciu a fost trimis de anchetatori direct în arest, alături de un alt om de afaceri, austriacul Josep Horneger, anchetat în acelaşi dosar.
Procurorii DIICOT susţin că în ultimii trei ani, Dragoş Nedelcu, un fost jurnalist devenit om de afaceri, împreună cu Dan Besciu, acţionar la firma Euroconstruct 98, ajutaţi de alţi trei complici, au pus la cale o reţea prin care CFR şi CNADNR au fost păgubite cu aproape şapte milioane de euro. Mecanismul era unul clasic. După câştigarea unor contracte cu statul, preţul lucrărilor era umflat, iar cu banii primiţi în plus erau cumpărare de imobile de lux în capitală. Anchetatorii susţin că o parte din banii primiţi din bugetul statului au fost folosiţi chiar şi pentru vacanţe de lux în străinătate.
Citișți și:
Procurorii DIICOT susţin că atât CFR, cât şi Compania Naţională de Drumuri ar fi plătit cu facturi de milioane de lei peste valoarea reală a lucrărilor efectuate de către compania Euroconstruct.
Ancheta îi au în vizor şi pe fraţii Alexandru şi Traian Horpos, administratorii firmei Straco Grup.Ei sunt suspectaţi că emiteau facturi pentru lucrări fictive pentru Activ Invest Construct, deţinută de omul de afaceri Sandu Stancu. În acest fel, cei trei decontau ilegal taxa pe valoare adăugată.
Anchetatorii au ajuns şi la sediul companiei Straco din Capitală, unde au verificat mai multe documente, mai multe contracte semnate în cadrul proiectului apă-canal din judeţul Ilfov. Anchetatorii spun că există suspiciunea ca mai multe facturi să fi fost emise să acopere lucrări ce în realitate nu au fost niciodată efectuate, iar de aici prejudiciul ar depăşi suma de 14 milioane şi jumătate de lei.
Întreg mecanismul infracţiunilor a ieşit la iveală la două luni după arestarea lui Dragoş Nedelcu pentru evaziune fiscală. În dosar mai sunt cercetaţi şi doi parlamentari pentru aceeaşi infracţiune.