Părinţii băieţelului cu sindrom Down atacat de câini în 2012, după ce o educatoare l-a lăsat să plece singur acasă de la grădiniţă, cer despăgubiri de 500.000 de euro. Procesul în care femeia este acuzată de vătămare din culpă a început marţi, la doi ani de la incident.
Pe 20 ianuarie 2012, un copil în vârstă de şase ani din localitatea timişeană Checea ajungea la spital în stare gravă, cu sute de muşcături, complet mutilat de câinii de lângă o fermă de animale. Peste 100 de muşcături au numărat medicii pe corpul băieţelului suferind de sindromul Down, care nici acum, după doi ani de la atac, nu este vindecat. Bărbatul care avea câinii în grijă nu i-a eutanasiat pe motiv că „nu sunt agresivi” şi pentru că „are nevoie de pază”.
Părinţii cer acum 500.000 de euro daune de la Inspectoratul Şcolar Timiş, instituţia care a angajat-o pe educatoarea care nu l-a supravegheat pe micuţ. Cererea este formulată marţi, când are loc primul termen din procesul în care cadrul didactic este acuzat de vătămare corporală din culpă. Educatoarei i se reproşează faptul că nu trebuia să îl lase pe Bogdan să plece singur acasă, având în vedere că suferă de sindromul Down.
„Noaptea, prin somn, mai are coşmaruri, zice: nu câine, nu câine”, povesteşte mama lui Bogdan, Elena Doboşanu. Băiatul a ajuns la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” în stare critică, cu șanse minime de supraviețuire, însă lupta sa pentru viaţă i-a surprins chiar și pe medici, care l-au externat cu nu mai puțin de 23 de diagnostice. A fost operat până acum de şase ori, iar şirul intervenţiilor chirugicale va continua până când va împlini 18 ani.
Mama povesteşte şi că educatoarea şi-a recunoscut vina în faţa ei: „Am stat cu ea de vorbă, a zis că îi pare rău, că ştie că ea este de vină (...) că nu a avut grijă de copil, a plecat în timpul programului. (...) A fost plecată până la baie şi copilul a rămas nesupravegheat...”
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ACTUALIZARE La primul termen al procesului, educatoarea acuzată a lipsit, pe motiv că este răcită. Ancheta poliţiei a stabilit anterior că ea a lăsat copilul nesupravegheat în timpul programului, fiind trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă.
Claudiu Ilcău, avocatul familiei Doboşanu, spune că vina este pasată de la o instituţie la alta: „Cu privire la cei care ar trebui să plătească aceste daune, e vorba de inculpat şi angajatorul. Ministerul Învăţământului spune că nu este angajator, că este grădiniţa angajator, şi ne pasează din stânga în dreapta.”
Inspectoratul Școlar Timiș spune aşadar că grădinița nu este în administrarea ISJ, ci aparține de școala din localitate. „Normal că nu ne face cinste. Școala gimnazială va aduce argumentele în vederea lămuririi obiectului dosarului. Școlile sunt finanțate de administrațiile locale”, precizează Dana Pop, reprezentantul juridic al Inspectoratului Școlar Timiș.
Şcoala din Checea este cea care ar trebui deci să plătească despăgubirea de 500.000 de euro, însă conducerea unităţii susţine că nu are aceşti bani, că în fiecare an primeşte doar 25.000 de euro, iar banii sunt cheltuiţi în totalitate pe salarii.