Hackerii au lovit puternic la Bistriţa. O companie germană de cablaje auto a pierdut aproape 40 de milioane de euro din conturi. Banii au fost transferaţi chiar de către directorul financiar al companiei, care credea că primeşte ordine direct de la şefii săi din Germania. Timpul nu e de partea anchetatorilor. Trebuie să meargă pe firul transferurilor, înainte ca făptașii hackerii să apuce să-şi şteargă definitiv urmele.
Hackerii au fost extrem de minuţioşi. Au clonat fiecare adresă de e-mail a şefilor companiei. În momentul în care au cerut un transfer de fonduri de la filiala din România, directorul financiar din Bistriţa nu a bănuit nimic.
„O plângere în care era denunţată o fraudă de aproape 40 de milioane de euro a fost făcută la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pentru că vorbim de o sumă importantă de bani, au transferat dosarul procuroriilor DIICOT”, relatează Bianca Şomlea, reporter Digi24.
Compania a anunţat, printr-un comunicat, că a fost ţinta unui atac informatic.
„Leoni AG a fost victima unei activităţi frauduloase realizate pe baza unor documente şi identităţi falsificate pe canalele de comunicaţie electronică. Drept urmare, fonduri ale companiei au fost transferate în conturi din străinătate. Paguba se ridică la aproape 40 de milioane de euro. Activităţile criminale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor”, se arată în comunicatul companiei.
„Procurorii au demarat o anchetă şi au făcut deja perchezitii la sediul Leoni din Bistriţa. De asemenea, compania mamă a demarat o anchetă internă pentru a vedea exact cum au reușit hackerii să dea tunul de 40 de milioane de euro”, mai relatează reporterul Digi24.
Specialiştii în IT cred că sunt puţine şanse ca traseul urmat de hackeri să poată fi refăcut de anchetatori.
„Mai greu, dacă și-au acoperit bine urmele. Mai degrabă m-aș duce pe traseul banilor. Firmele din România nu prea pun accent pe partea de securitate informatică”, spune Tudor Constantin, specialist IT.
O variantă de securizare a e-mailurilor este semnătura digitală: un cod unic criptat, aproape imposibil de duplicat.
„Dacă semnătura pe hârtie se poate falsifica de cineva care are mâna formată, semnătură digitală nu se poate falsifica decât dacă se porneşte un atac extrem de sofisticat şi deja e dificil şi vorbim de un alt calibru. Nu avem o minimă educaţie de a ne păzi, de a ne apăra, de a fi măcar suspicioşi”, declară Christian Săcărea, profesor de Informatică la UBB.
Compania germană are patru filiale în România. Cea din Bistriţa, funcţionează de 14 ani şi are 6.000 de angajaţi.