Instanţa arată, în motivarea deciziei de condamnare, că Sorin Alexandrescu, fost director general al Antena Group, a jucat rolul principal în planul de şantajare a administratorului RCS & RDS.
Judecătorul mai spune că Sorin Alexandrescu este cel care a obţinut actele folosite, a pus la punct planul, dar şi cel care, în mod direct, a pus presiune pe persoana vătămată.
„Inculpatul (Sorin Alexandrescu, n.r.) nu a şovăit să folosească resursele media ale societăţii comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condiţiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituţii media de pe piaţa românească, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui să se bucure în cadrul societăţii”, se arată în motivarea Curtea de Apel Bucureşti.
Pe de altă parte, instanţa a considerat că materialele de presă pe care Sorin Alexandrescu ameninţa că le va difuza nici măcar nu existau.
„Inculpatul nu avea intenţia ca în cadrul campaniei de presă ce avea să fie declanşată să prezinte contractul încheiat de RCS & RDS şi SC Bodu SRL ca o posibilă faptă de corupţie, ci urma să susţină că acest contract reprezintă în mod cert o activitate infracţională. Acest aspect rezultă cu claritate din conţinutul spotului difuzat: „Exploziv! Mită în fotbal! 3.500.000 euro de la Oradea via Bucureşti! În curând anchetă jurnalistică”, se arată în motivare.
„Curtea constată că spotul respectiv nu era de natură să ridice suspiciuni unei persoane neavizate, însă destinatarul real al acestuia nu era publicul larg, ci persoana vătămată Bendei Ioan, care dispunea de suficiente elemente pentru a înţelege la ce se referă materialul respectiv şi la modul în care acesta urma să fie tratat într-o eventuală emisiune difuzată de posturile Antena Group subiectul contractului dintre RCS & RDS şi SC Bodu SRL. (...) De asemenea, difuzarea spotului de către toate posturile TV ale Grupului Intact s-a făcut cel mai probabil pentru ca inculpaţii să fie siguri că acesta va ajunge la cunoştinţa persoanei vătămate”, potrivit motivării.
Judecătorul mai arată, în motivarea sentinţei, că implicarea lui Dan şi a Cameliei Voiculescu a fost mult redusă în comparaţie cu a fostului director Antena Group. Aşa că, explică magistratul, pedepsele aplicate acestora sunt mai mici: doi ani de închisoare pentru Dan Voiculescu, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare în cazul Cameliei Voiculescu.
În ceea ce îl priveşte pe fostul preşedinte ANAF, Şerban Pop, instanţa a considerat că trebuie să execute pedeapsa de doi ani de închisoare deoarece şi-a încălcat grav atribuţiile de serviciu, dezvăluind date confidenţiale despre o firmă verificată de subalternii săi.
Procesul va continua, pentru judecarea tuturor contestaţiilor împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, la instanţa supremă.