Celebrul timbru judiciar de 50 de bani ar urma să fie eliminat. În locul său se vor introduce taxe de timbru obligatorii pentru unele categorii de cereri scutite în prezent de plată.
„Va fi o reducere semnificativă a categoriilor de taxe judiciare de timbru”, a explicat Robert Cazanciuc, ministrul Justiției.
Este doar o aparență. Deși taxa de timbru va scădea, procentul obligatoriu din costul unei acțiuni în instanță se va majora, iar sumele plătite vor crește semnificativ.
În ceea ce privește taxa privind cererea de recuzare, aceasta este acum în valoare de patru lei. Va crește până la 100 de lei. Pentru cererile de divorț ar putea fi o creștere de la 39 la 200 de lei. În cazul inițierii unei acțiuni în ceea ce privește drepturile de autor, taxa ar atinge 100 de lei.
„Atâta vreme cât se încearcă a se porni să-l obligi la plăți exorbitante pe cel care vine în fața instanței și l-ai exonerat de răspundere pe cel care judecă abuziv, nu va fi justiție corectă”, spune avocat Carmen Obârșanu.
Potrivit noului proiect de lege, se va taxa cu 20 de lei inclusiv o plângere depusă împotriva unui simplu proces verbal sau contravențional de sancționare.
„Sunt lucuri rămase la nivelul anului 1997 și cu siguranță sistemul plătește mai mult decât primește”, spune Robert Cazanciuc.
Destinația banilor în forma actuală este cât se poate de interesantă. Acum, din taxa de timbru, în sistemul de justiție nu ajunge niciun ban. Totul merge către primării. Noul proiect ar aduce 50% din venituri către stat, iar de aici 30% din acești bani ar urma să fie destinați magistratilor. Mult prea puțin, susțin însă aceștia.
De taxe reduse sau scutire ar beneficia doar cei care dovedesc că suma de plată reprezintă 10% din salariul pe ultimele trei luni. Noile reglementări ar putea fi introduse la începutul anului viitor.