LIPSĂ DE CVORUM LA CSM. Alegerea vicepreședintelui a fost amânată

Data publicării:
1701csm-44221

Actualizare 08.45.S-a stabilit o nouă dată pentru ședința plenului, în 23 ianuarie. Astăzi ar fi trebuit să fie ales președintele Consiliului.

„Având în vedere că, în cursul zilei de astăzi, doi dintre membrii de drept ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi reprezentanţii societăţii civile în Consiliu au comunicat imposibilitatea participării la şedinţa de plen programată pentru data de 17 ianuarie, a.c. şi faţă de împrejurarea că locul unuia dintre mebrii aleşi este vacant – circumstanţe ce fac imposibilă constituirea cvorumului prevăzut de lege – şedinţa Plenului CSM este reprogramată pentru data de 23 ianuarie 2013, cu începere de la orele 14.00”, a anunțat CSM.

Alina Ghica a confirmat pentru Digi24 că și-a anunțat colegii din secția pentru judecători că ia în calcul retragerea candidaturii, însă nu a făcut-o în mod oficial. Potrivit procedurii, judecătoarea poate să facă acest lucru în cadrul unei ședințe a plenului.

__________________________________

Judecătorul Alina Ghica, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, și-a retras candidatura pentru postul de vicepreședinte, pentru care ar fi trebuit să se organizeze alegeri astăzi, după două amânări ale votului. În cursă a rămas oficial doar judecătorul Cristi Danileț. Pentru ambii magistrați sunt în derulare proceduri de revocare în instanțele pe care le reprezintă, după scandalul care a debutat în data de 4 ianuarie.

Alina Ghica a anunțat marți în secția pentru judecători că își va retrage candidatura pentru postul de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Informația a fost confirmată de judecătorii Adrian Toni Neacșu și Horațius Dumbravă, doi dintre cei șapte judecători care au solicitat zilele trecute demisia actualului președinte, procurorul Oana Schmidt Hăineală, și retragerea candidaturilor anunțate de cei doi.

De altfel, proiectul de candidatură a fost retras de pe site-ul oficial al CSM, unde fusese afișat în urmă cu două zile.

„O felicităm pe doamna Ghica că a ținut cont de solicitarea secției pentru judecători și o să-și retragă o candidatură care, în condițiile retragerii masive a sprijinului judecătorilor de la curțile de apel pentru reprezentarea lor prin dumneai, devenise total nelegitimă”, a declarat Adrian Toni Neacșu pentru Digi24.

În ceea ce-l priveşte pe Cristi Dănileţ, acesta a declarat că au apărut deja primele judecătorii, în special în Ardeal, care au respins cererea de revocare. "Eu am onoare, dar n-am motiv să demisionez", a spus Dănileţ.

Astăzi era programată ședința de alegeri

Ordinea de zi a ședinței de plen a CSM de joi includea alegerea vicepreşedintelui.

Încă de ieri se discuta despre o posibilă absenţă a ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, membru de drept în CSM, care, potrivit surselor apropiate ședinței, ar fi prezentă la o întâlnire a Comisiei Europene.

O întâlnire informală a ministrilor de Justiție din Uniunea Europeană, prezidată de comisarul european pentru justiție Viviane Reding, are loc pe 18 ianuarie, la Dublin, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Decizia de a include acest punct pe ordinea de zi vine după două amânări succesive: una, în ziua alegerilor, 4 ianuarie, cea de-a doua, de săptămâna trecută, cândnu s-a întrunit cvorumul necesarpentru derularea ședinței.

Pe de altă parte, șapte dintre judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii au solicitat luni public, în urma ședinței de secție, demisia de onoarea procurorului Oana Schimdt Haineală, precum şi judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile de vicepreşedinte, pentru a debloca situația tensionată din urma alegerilor din 4 ianuarie.

„Evenimente derulate înainte, în timpul şi după procedura alegerilor creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar şi că jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate. La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate ridicând şi serioase probleme de legalitate”, se arata în comunicatul de luni al Secției pentru judecători.

Evoluția procedurilor de revocare

Mai mult, instanțele au declanșat de săptămâna trecută proceduri de revocare a unor membri ai CSM, după scandalul declanșat în urma alegerilor din 4 ianuarie. În cazul judecătoarei Alina Ghica, după centralizarea de lei, cinci curți de apel au votat pentru revocare, după ce procedura a fost inițiată de Curtea de Apel Cluj. Este vorba de instanțele din Cluj, Craiova, Galați, Pitești și Oradea. La Pitești, judecătorii au votat pentru revocarea tuturor celor trei reprezentanți ai curților de apel din CSM, respectiv Alina Ghica, Horațius Dumbravă și Alexandru Șerban.

În derulare mai sunt proceduri de revocare la București, unde votul a fost stabilit pentru data de 23 ianuarie, la Iași și Constanța, unde s-a semnat convocator, însă nu s-a stabilit încă o dată pentru exprimarea votului.

Pentru revocarea judecătorului Cristi Danileț, reprezentant al judecătoriilor, au votat 64 de instanțe de la acest nivel, după ce procedura a fost inițiată de Judecătoria Râmnicu Vălcea.

Filmul alegerilor din CSM

Zilele acestea au loc întâlniri ale instanțelor care au declanșat proceduri de revocare a membrilor CSM ca urmare a alegerilor pentru conducerea Consiliului.

Curtea de Apel Cluj a decismiercuri cu 38 de voturi din 42 revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a judecătoarei Alinei Ghica, fostul preşedinte al forului.

Miercurea trecută,Asociaţia Magistraţilor din România a cerut demisiile de onoareale membrilor CSM şi au subliniat că, în cazul în care acestea nu vor fi depuse, vor solicita declanşarea procedurii de revocare.

Vinerea trecută, judecătoarea Alina Ghica şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM. A fost respinsă, iar alegerea unui nou vicepreşedinte a fost amânată pentru săptămâna aceasta. Un alt candidat este judecătorul Cristi Danileț, pentru care s-a declanașat, de asemenea, o procedură de revocare la nivelul judecătoriilor, pe care le reprezintă în Consiliu.

În prima parte a aceleiaşi şedinţe,procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost ales preşedinte al CSM, spre nemulţumirea Asociaţiei Magistraţilor din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...