Legătura dintre dosarele Bercea Mondial şi Adrian Duicu: Elisabeta Ponea, procurorul pentru care baronul PSD ar fi cerut funcţii din biroul lui Victor Ponta
Informaţia potrivit căreia Bercea Mondial încerca să intervină pe lângă naşul său, Mircea Băsescu, pentru a obţine libertatea, era cunoscută încă din martie 2011 de către procurorii Parchetului din Craiova. Instituţia era condusă atunci de Elisabeta Ponea, actor-cheie în cazul preşedintelui suspendat al CJ Mehedinți, Adrian Duicu.
Un raport al Inspecţiei Judiciare realizat în 2011 scoate la iveală faptul că existau mai multe interceptări telefonice din care rezultă că Sandu Anghel, cunoscut sub numele de „Bercea Mondial”, vorbea cu soţia sa, Stela Anghel, despre o posibilă intervenţie la Mircea Băsescu pentru a obţine eliberarea:
Bercea Mondial, intervenţii la naş. Data: 1 martie 2011
Stela Anghel: Mi-a spus că trebuie neapărat să ajung la cel care ne-a botezat copilul!... Fratele celui mare, de la oraş, care ne-a botezat!... A vorbit cu el despre tine! Şi a spus că cel mai mare de la Bucureşti în trei zile trebuie să te pună în libertate...
Sandu Anghel: l-ai spus că îi dai bani mulţi?
Stela Anghel: I-am spus.
Sandu Anghel ar fi fost dispus să plătească oricât. Condiţia era ca sumele să fie date în prezenţa fratelui preşedintelui României:
Libertatea cumpărată cu bani. Data: 1 martie 2011
Sandu Anghel: Le spui la ăia că le dai tot ce vor ei! Dacă spun că vor bani, le spui că le dai numai în prezenţa naşului nostru! Le spui că duci banii la naşul în cât timp vor ei!... Câţi bani vor ei, le spui că le dai şi că îi duci la naşul.
Discuţiile au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, locul în care a fost predat dosarul după ce i-a fost luat procurorului Eugen Iacobescu. Raportul Inspecţiei Judiciare analiza activitatea acestuia. Dosarul lui Bercea Mondial i-ar fi fost retras de Elisabeta Ponea pentru că ar fi furnizat presei informaţii din anchetă.
Importanţa acestui detaliu a fost descoperită după trei ani, când Direcţia Naţională Anticorupţie a investigat relaţiile dintre Mircea Băsescu şi Bercea Mondial. Urmarea: fratele preşedintelui a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de trafic de influenţă în favoarea lui Bercea Mondial.
Elisabeta Ponea şi legăturile cu cele două dosare
1. Adrian Duicu
Elisabeta Ponea este un actor-cheie în dosarul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, care s-ar fi lăudat că ar fi negociat numirea ei la Consiliul Superior al Magistraturii chiar din biroul premierului Victor Ponta. Ea este soţia fostului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, comisarul Constantin Ponea.
Pentru a se asigura că rămâne în funcţie la IPJ, Constantin Ponea i-ar fi cerut ajutorul lui Adrian Duicu. Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi ar fi luat legătura cu Doru Dumitrescu, adjunct al secretarului de stat din MAI Anghel Andreescu, care ar fi intervenit apoi la şeful Poliţiei, Petre Tobă. Iar Constantin Ponea ar fi primit în final o ofertă de promovare.
Adrian Duicu şi-ar fi folosit apoi influenţa pentru promovarea Elisabetei Ponea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, într-un post din Parchetul General sau DNA.
Interceptările arată că Adrian Duicu l-a sunat pe şeful organizaţiei judeţene de tineret a PSD, Adrian Bădescu, iar acesta urma să apeleze la Vlad Stoica, şeful cancelariei premierului. Anchetatorii susţin că CV-ul soţiei şefului IPJ Mehedinţi trebuia să ajungă la Victor Ponta, iar principala dovadă ar fi că în septembrie 2013, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a propus-o pe Elisabeta Ponea la conducerea Secţiei Judiciare a DNA.
La rândul său, Constantin Ponea i-ar fi obţinut lui Adrian Duicu o sentinţă favorabilă în dosarul în care era acuzat de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese. Cea care ar fi influenţat sentinţa ar fi fost Adina Calotă Ponea, sora şefului Poliţiei şi, în acelaşi timp, şefa Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Craiova.
2. Bercea Mondial
În 2011, procurorul Elisabeta Ponea a preluat dosarul lui Bercea Mondial de la procurorul Eugen Iacobescu, după ce acesta declarase că există informaţii conform cărora, pentru a scăpa de arest, interlopul ar fi intervenit la Mircea Băsescu.
Elisabeta Ponea a intrat în atenția presei în 2006, atunci când doi colegi de breaslă au acuzat-o de plagiat. În acelaşi an, doi procurori au adus în atenția instanței mai multe documente prin care voiau să demonstreze că Elisabeta Ponea ar fi comis abuzuri de putere pentru a rămâne în funcția de adjunct al şefului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, funcție pe care o deținea în acel moment.
Adrian Duicu, trimis în judecată
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi a fost trimis luni seară în judecată, împreună cu alţi şapte acuzaţi de corupţie, printre care fostul şef al Poliţiei din Mehedinţi, Constantin Ponea, şi Andrei Bădin, realizator la televiziunea B1.
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi a fost arestat în aprilie şi a rămas după gratii în ciuda a zeci de cereri de eliberare. Judecătorii le-au respins după ce au analizat probele procurorilor. Anchetatorii îl acuză pe Adrian Duicu că a încercat să îşi propulseze un prieten şi pe soţia acestuia în funcţii înalte, la Bucureşti.
Anchetatorii au probe care arată că preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi s-a întâlnit la Guvernul şi cu şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Cel care a mijlocit întrevederea ar fi însuşi premierul Victor Ponta, spun procurorii. Şeful Poliţiei Române le-a spus însă anchetatorilor că nu îşi aminteşte cine l-a chemat la Guvern.
Anchetatorii au trimis dosarul lui Adrian Duicu la Curtea de Apel Bucureşti. Pe lista de inculpaţi se află şi jurnalistul Andrei Bădin, despre care procurorii spun că a luat mită de la baronul PSD pentru a opri o campanie de denigrare a ministrului Mediului, Rovana Plumb.
- Etichete:
- victor ponta
- trafic de influenta
- procuror
- directia nationala anticoruptie
- bercea mondial
- adrian duicu
- mircea basescu
- sandu anghel
- elisabeta ponea
- parchetul craiova
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News