Direcția Națională Anticorupţie susține că, prin intervenţii la Guvern, Adrian Duicu a fost la un pas de a obţine pentru soţia şefului IPJ Mehedinţi, arestat în acest dosar, o funcţie de conducere în cadrul Direcţiei Anticorupţie.
„La data de 2 septembrie 2013, inculpatul Adrian Duicu i-a transmis inculpatului Constantin Ştefan Ponea un mesaj SMS cu următorul conţinut: Zilele acestea o să fie contactată soţia ta”, se arată în referatul DNA.
Anterior, procurorii au interceptat o serie de discuţii cu funcţionari de la Cancelaria premierului, prin intermediul cărora CV-ul procurorului Elisabeta Ponea a ajuns la Executiv.
Intervenţiile pentru Elisabeta Ponea, interceptate
Adrian Bădescu (consilier la Cancelaria premierului): Şi cu ăla, nu ştiu. Îi mai aduc aminte (lui Vlad Stoica, şeful Cancelariei - n.r.) şi azi să-i dea lu' ăl mare.
Adrian Duicu: Cu?
Adrian Bădescu: CV-ul, îi mai aduc aminte şi azi să i-l dea lu' ăl mare.
Adrian Duicu: Da. Da. Da
Procurorii i-au audiat deja atât pe Adrian Badescu, cât și pe Vlad Stoica, șeful Cancelariei premierului Victor Ponta.
De altfel, din referat reiese că Ministerul Justiției a trimis la dosar confirmarea faptului că Elisabeta Ponea a fost propusă pentru conducerea unei secții din DNA, pe 4 septembrie 2013. Informația procurorilor contrazice declarațiile ministrului Robert Cazanciuc, care susținea la începutul anchetei că Elisabeta Ponea nu s-ar afla printre propunerile făcute.
„Doamna Ponea a fost unul din zecile de magistraţi care au fost la Ministerul Justiţiei în perioada în care încercam să găsim procurori adecvaţi pentru diversele funcţii de conducere libere (...) Doamna Ponea nu se regăseşte printre propunerile făcute de ministrul Justiţiei nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de Parchet”, spunea Robert Cazanciuc în data de 3 aprilie.
Surse apropiate anchetei spun că propunerea a fost retrasă înainte de a trece de registratura CSM.
„E posibil ca aceşti oameni propuşi să fie buni profesional, dar o asemenea intervenţie le strică firma, imaginea. Într-o asemenea situaţie se creează prezumţia că nu sunt bine pregătiţi”, a spus Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional.
În document, DNA vorbeşte, din nou despre intervenţiile, prin oficiali din Guvern, la şeful Poliţiei. Petre Tobă a confirmat, în declaraţia dată în dosar, întâlnirea pe care a avut-o cu Adrian Duicu, în cadrul căreia acesta i-a cerut să-l menţină în funcţie pe şeful Poliţiei Mehedinţi, ca mai apoi să-l promoveze ca director adjunct al Direcţiei Ordine Publică.
„Din declaraţia inspectorului general al Poliţiei Române, Petre Tobă, rezultă că acesta s-a întâlnit cu inculpatul Adrian Duicu în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut „aprecieri pozitive” la adresa inculpatului Ştefan Constantin Ponea”, se mai arată în referatul procurorilor DNA.
Procurorii spun ca Petre Tobă a fost de acord cu propunerea. În document apare și numele premierului. Anchetatori spun ca șeful Poliției Române a fost chemat la întâlnire chiar de Victor Ponta.
„La solicitarea prim-ministrului, numitul Petre Tobă s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Adrian Duicu”, mai spun procurorii.
De altfel, înregistrările depuse la dosar ar arăta că Adrian Duicu se lăuda cu faptul că discută cu premierul.
Adrian Duicu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, SMS către Doru Dumitrescu: „Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine aici".
Intervenţiile în favoarea familiei Ponea ar fi fost făcute, spun procurorii, pentru ca Adrian Duicu să obţină o decizie favorabilă în litigiul împotriva Agenţiei de Integritate. Cazul era pe rolul Curţii de Apel Craiova, la secţia condusă de sora lui Ştefan Ponea. Judecătorul de caz a fost audiat la DNA şi le-a spus procurorilor că soluţia pe care urma să o pronunţe în dosar, favorabilă şeful CJ Mehedinţi, era cunoscută de colegii săi.
„Nu, nu l-am chemat niciodată să se întâlnească cu domnul Duicu. De altfel, domnul Tobă este un poliţist de mare valoare. Cred că prima dată a fost numit în funcţie chiar de domnul Oprea atunci când era ministru şi a fost şi a declarat adevărul atunci când a fost chemat de procurori”, a spus Victor Ponta, întrebat de presă dacă pe Tobă l-a chemat la Guvern pentru probleme legate de Poliţia Română sau de Duicu.