„2015 este al 8-lea an în care România este sub instrumentul instituit de Comisia Europeană numit Mecanismul de Cooperare și Verificare. De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util. A generat un exemplu de bune practici la multe din elementele-cheie pe justiție și sunt convins că experiența României va fi fructificată în viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeană”, a spus Klaus Iohannis.
El a arătat că, în acești opt ani, sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept și că, mai ales în ultimii ani, toate rapoartele MCV au vorbit despre progrese importante realizate de aproape toate instituțiile din justiție.
„De aceea, cred că este timpul pentru o schimbare. Declar cu responsabilitate că a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV, ca România să fie evaluată cu obiectvitatea pe care o merită și și să se constate că acele condiționalități sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru au fost îndeplinite. Cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea MCV”, a mai spus președintele.
Rapoartele MCV din ultimii ani au evidențiat în special progresele realizate de DNA, ANI și Curtea Supremă. În ultimul raport MCV, cea mai criticată instituţie a fost Parlamentul, pentru refuzul de a aviza cererile procurorilor de arestare şi urmărire penală a deputaţilor şi senatorilor.
Judecătorul Adrian Bordea, care astăzi își încheie mandatul de președinte al CSM, declara recent într-un interviu pentru Digi24 că Mecanismul de Cooperare și Verificare este „excesiv”, „în contextul în care România nu este mult departe de alte state care se pretind a fi mult democratice”.