Județele cu cele mai multe defrișări ilegale au cei mai puțini condamnați

Data actualizării: Data publicării:
defrisari

Se fură mult din pădurile României - cam şase hectare de arbori pe oră, arată statisticile. Totuşi, se face prea puţin pentru ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Este concluzia la care au ajuns chiar procurorii. Au observat că în judeţele cu defrişări masive au fost deschise puţine dosare penale - doar 500 în ultimii cinci ani. Multe dintre ele nici mărcar nu au ajuns în faţa instanţei.

Cele mai multe păduri sunt puse la pământ în Argeş, Bacău, Mureş şi Bihor. Paradoxal, exact în aceste judeţe au fost cele mai puţine persoane condamnate pentru defrişări ilegale, arată statisticile Parchetului General.

Realitatea este că majoritatea dosarelor care au fost instrumentate au survenit constatării unor fapte mai mărunte, a tăierii a doi, trei arbori. Nu poţi să trimiţi pe cineva în judecată pentru o faptă foarte măruntă”, spune Augustin Lazăr, procurorul general al României.

„Ceea ce trebuie să remarcăm în domeniul silvic este o discrepanţă între judeţe. Avem judeţe în care numărul dosarelor este de ordinul zecilor şi judeţe împădurite, cu multe probleme, în care numărul acestora este de 4-6. În altă ordine de idei, prejudiciile mărunte care au fost identificate şi sancţionate”, spune Mircea Duţu, director al Institutului de Cercetări Juridice.

De exemplu, în nordul Moldovei, în Suceava, doar patru dosare s-au încheiat printr-un act de acuzare. Organizaţiile pentru protecţia mediului au identificat însă cel puţin 800 de cazuri de defrişări ilegale.

„Activitatea organelor judiciare nu este mulţumitoare. Noi trebuie să ne gândim începând de la şeful de post, şeful polţiei, poliţistul sau jandarmul, pădurarul care prinde. Trebuie să vedem modul de acţiune al tuturor acestor factori”, adaugă procurorul general al României.

La nivel internaţional, furturile din păduri creează un prejudiciu de 250 de miliarde de dolari. O creştere cu aproape 30% faţă de anul trecut. Autorităţile spun că resusele lor pentru a lupta cu hoţii de lemn sunt mult mai mici - nici 10% din profitul infractorilor.

Ieri, Augustin Lazăr a anunțat că defrişările masive şi necontrolate vor fi cercetate de magistraţi specializaţi pe probleme de mediu. Procurorul general al României spune că pentru a-i pedepsi pe cei care taie ilegal pădurile, judecătorii, dar şi procurorii au nevoie de pregătire specială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani