Patru dintre persoanele care au participat la agresarea unui activist de mediu și a doi jurnalişti într-o pădure din Suceava au fost reţinute pentru 24 de ore. Agresorii au vârste cuprinse între 24 si 44 de ani și sunt cercetaţi pentru "lovire sau alte violenţe" şi "purtare abuzivă".
Cei patru bărbaţi au fost încarceraţi în Arestul IPJ Suceava și urmează să fie prezentaţi în fața instanței.
„În cursul acestei zile, polițiștii au document și probat activitatea infracțională a persoanelor implicate în agresarea, la data de 16.09.2021, a unui activist de mediu și a doi cameramani, pe raza unui ocol silvic privat, din zona comunei Panaci.
Peste 30 de polițiști din cadrul IGPR și IPJ Suceava au desfășurat activități investigative și de cercetare penală, în sistem integrat, fiind depuse diligențele necesare pentru exprimarea și obținerea calității procesuale a victimelor, dar și pentru probarea activității infracționale a persoanelor bănuite de comiterea faptelor.
Au fost continuate activitățile de cercetare în teren, pentru completarea materialului probator cu suportul structurilor criminalistice și s-au desfășurat activități investigative complexe, pentru stabilirea cercului de suspecți și individualizarea gradului de participație penală.
12 persoane au fost conduse la audieri la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei, la finalul activităților procedurale, față de 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 24 si 44 de ani, domiciliați în comunele Șaru Dornei și Panaci, fiind dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,«lovire sau alte violențe» și «purtare abuzivă».
Cei patru bărbați au fost încarcerați în Arestul IPJ Suceava, în cursul zilei de 17.09.2021, urmând să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei și instanței competente.
Prin fermitate și modul integrat și operativ de lucru reafirmăm, încă o dată, că polițiștii nu tolerează astfel de comportamente antisociale și vor dispune măsuri procesuale conform legii, acordând întregul suport la înfăptuirea actului de justiție”, arată un comunicat al Poliției.
Jurnaliștii care au fost bătuți făceau un documentar despre tăierile ilegale de pădure.
Mihai Dragolea, jurnalist agresat: „Dintr-o dată, când am mers lângă mașină, am văzut 20 de inși înarmați cu topoare și bâte, care direct ne-au asaltat fără discuție și au venit să ne zică că ne omoară, să nu mai filmăm. După aceea, m-am aruncat într-o râpă care se afla lângă, cu o vegetație densă, unde m-am ascuns și am început să sun la 112, fiindcă în momentele alea credeam că vom muri acolo și trebuia să vină poliția, că dacă nu, muream în următoarele 15-20 de minute”.
Activistul de mediu Tiberiu Boșutar, a depus plângere la Poliție. Nu se afla acolo ca să constate ilegalități, ci ca să vorbească cu un localnic. În plus Garda Forestieră Suceava anunță că la Ocolul Silvic Dealu Negru nu au fost găsite nereguli.
Două dintre cele trei victime au ajuns la spital. Polițiștii au reușit să identifice o parte dintre atacatori și au confirmat că printre ei s-au aflat proprietarul pădurii și inginerul silvic.
Tiberiu Boșutar, activist de mediu: „Eu nu am avut de gând să filmăm în fond foerestier. Noi nu ne-am mișcat de lângă mașină. Nu am avut de gând să filmăm în fondul forestier fără proprietar și fără autorități.
Dacă depuneam o plângere undeva dintr-o localitate din zona mea poate aș fi avut o suspiciune. Când vii la autoritatea centrală e tot ce poți face”.
Poliția Română transmite că infracțiunile din domeniul silvic au crescut cu peste 60% față de aceeași perioadă a anului trecut. În primele 8 luni ale acestui an au fost făcute 27.000 de controale și au fost date peste 5.500 de amenzi în valoare de 9 milioane de lei.
Datele organizațiilor non-guvernamentale arată că, în ultimii ani, peste 600 de persoane au fost atacate de infractori, iar dintre acestea 6 au murit în urma acestor violențe. În urma incidentului în care au fost implicați cei doi jurnaliști, ministrul de interne este chemat la audieri în Comisia pentru Cultură și Mijloace de Informare în masă.
Citește și:
Tánczos Barna, despre cazul activistului de mediu și al jurnaliștilor bătuți în pădure: Agresorii să suporte consecințele legale maxime
Comisia Europeană, reacție privind cazul jurnaliștilor și activistului de mediu bătuți crunt în pădure: Este inadmisibil
Editor : A.C.