ACTUALIZARE 14.05. Judecătorii au amânat dezbaterile în acest proces până în 30 septembrie.
Instanţa trebuia să decidă dacă acceptă sau nu recursul făcut de ANI la decizia anterioară, prin care Klaus Iohannis obţinuse câştig de cauză.
Dacă ar fi considerat că cererea ANI e întemeiată, instanţa ar fi urmat să stabilească un termen pentru începerea judecării pe fond, cu citarea părţilor – ANI şi K. Iohannis.
Decizia în acest proces este aşteptată cu interes de clasa politică.
Nu candidatura lui Klaus Iohannis ar putea fi pusă în pericol de pronunţarea judecătorilor (dacă aceasta nu i-ar fi favorabilă lui K. Iohannis), ci posibilitatea acestuia de a ocupa o funcţie publică. Potrivit legii, o persoană declarată incompatibilă printr-o sentinţă definitivă a instanţei nu mai poate ocupa o funcţie publică timp de trei ani de la încheierea mandatului.
În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare.
Ieri, Klaus Iohannis spunea că dosarul de incompatibilitate este "o temă care este în mod fals folosită" de către contracandidaţii săi în alegerile prezidenţiale. El şi-a exprimat speranţa că instanţa supremă va da o soluţie cât mai rapidă în acest proces.