Ioan Ficior, fost comandant al închisorii de la Periprava, pe numele căruia a fost depusă o plângere de genocid
Demersul Guvernului de ajustare a pensiilor acordate foştilor torţionari din închisorile comuniste ar putea fi neconstituţional, spune la Digi24 consilierul prezidenţial Gabriel Berca. Declaraţia sa vine după ce Executivul a trimis către Parlament spre aprobare un proiect de lege care să oblige comandanţii fostelor închisori să îşi despăgubească victimele.
Invitaţi la Jurnalul de Seară, Gabriel Berca, Peter Eckstein Kovacs - membru UDMR şi fost consilier prezidenţial –, deputatul PDL Mircea Toader şi Daniel Barbu, ministrul Culturii, au dezbătut ultimele informaţii cu privire la urmărirea penală îndreptată împotriva cadrelor de opresiune din perioada comunistă.
Juridic, tăierea pensiilor poate întâmpina probleme de ordin tehnic, juridic şi constituţional, atrag atenţia Peter Eckstein Kovacs şi Gabriel Berca.
Gabriel Berca: „Problema morală e mai importantă decât câţi bani iau (comandanţii de închisori comuniste – n.red.). Dacă Guvernul ia o decizie în sensul ăsta (tăierea pensiilor – n.red.), trebuie să fie foarte ferm, pentru că e un drept câştigat şi s-ar putea să fie neconstituţional.”
Peter Eckstein Kovacs: „Cu pensia într-adevăr e o problemă. Nu e uşor de rezolvat juridic, dar intenţia Guvernului, de data asta, de a încerca să găsească o soluţie - printr-un act normativ - de a exclude acea perioadă în care a fost activ sistemul torţionar, dacă vreţi, e lăudabilă.
Felul în care s-au gândit - cu 60% cotizaţie pentru foştii deţinuţi - nu e fezabil. Iei la doi oameni 60% din pensie şi dai la 5000 de foşti deţinuţi. Asta nu e o soluţie.”
Proiectul aprobat de Guvern, prin care comandanţii fostelor închisori comuniste ar fi obligaţi să îşi despăgubească victimele prevede că torţionarilor li se va reţine o sumă cuprinsă între 25% şi 50% din valoarea pensiei, pe o perioadă de cel puţin doi ani. Banii ar urma să fie viraţi într-un fond special destinat despăgubirii victimelor.
În debutul ședinței de Guvern de miercuri, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că a primit unele obserrvații pe proiectul de lege, inclusiv o propunere care vizează creșterea cuantumului despăgubirilor până la 75%, iar durata la cinci ani.
Proiectul de lege a plecat spre Parlament fără aceste modificări, dar aleșii ar putea să le includă în lege.
Potrivit datelor prezentate de autorităţi, pensiile torţionarilor ajung în unele cazuri chiar şi la 6000 de lei, în condiţiile în care unele victime ale opresiunii comuniste primesc pensii de zece ori mai mici - 600 de lei. Proiectul Guvernului, aprobat miercuri, a fost trimis la Parlament pentru dezbateri.
Pe de altă parte, jurnalistul Emil Hurezeanu apreciază că demersul demascării torţionarilor şi punerea lor sub acuzare pentru genocid este tardiv şi sortit eşecului. În plus, măsura constituirii unui fond special de despăgubire a victimelor prin reducerea pensiilor torţionarilor pare o măsură de tip „Robin Hood”, populistă şi hazardată moral.
Proiectul de lege a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Justiţiei luni, 16 septembrie.
Ella Moroiu